Crna hronika

Mugoša danas iznosi odbranu

Suđenje bivšem gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši, kojeg Tužilaštvo tereti da je u slučaju „Carine“ oštetio državnu kasu za višemilionski iznos, počinje danas pred sutkinjom Vesnom Pean. Prema navodima optužnog akta, Mugoša je kao gradonačelnik iskoristio službeni položaj i bez sprovedenog postupka javnih nabavki donio odluku o prenosu prava korišćenja gradskog građevinskog zemljišta na kompaniju „Carine“.
Mugoša danas iznosi odbranu
PobjedaIzvor

Na kompaniju „Carine“prepisane su dvije parcele od 8.000 i 7.000 metara kvadratnih, uz novčanu nadoknadu od 165 eura po metru kvadratnom, iako se „prenos prava na gradskom građevinskom zemljištu nije mogao izvršiti neposrednom pogodbom“.

Procedura je, prema stavu istražitelja, nalagala javni poziv kroz postupak javnog nadmetanja koji je regulisan uredbom Vlade. Specijalno državno tužilaštvo je više mjeseci provjeravalo ugovore opštine i firme „Carine“ iz 2007. godine.

Tužiteljka Sanja Jovićević je prilikom razmatranja osnovanosti optužnice kazala da su osnovani svi navodi iz optužnog akta. S druge strane, advokati Mitar Mugoša i Predrag Đolević, koji zastupaju Mugošu, naveli su da optužnica treba da se odbaci jer je neosnovano donijeta naredba o sprovođenu istrage. Mugoša je početkom septembra dao izjavu tužiocu, ali je tada u svojstvu građanina objasnio kako je došlo do ugovora opštine sa „Carinama“.

Portal Analitika