Društvo

Krivolovac pobjegao, bos uz stijene i ostavio prstace i boce za ronjenje

Devet kilograma prstaca, vrste školjke čiji su izlov i prodaja zabranjeni, kao i ronilački aparat i oprema, zaplijenjeni su u nedjelju u akciji policije i inspektora za ribarstvo tokom kontrole obale na potezu od rta Arza do Platamuna. Kako je Pobjedi potvrđeno u neformalnoj grupi Stop krivolovu, čiji su volonteri uključeni u koordiniranje akcija protiv krivolovaca, vlasnik izvađenih školjki je nažalost uspio da umakne dajući se u bijeg bos, u donjem vešu, kroz šipražje i nepristupačan teren jednog od rtova u blizini Bigove.
Krivolovac pobjegao, bos uz stijene i ostavio prstace i boce za ronjenje
PobjedaIzvor

Pretragom obale nije pronađen, ali će eskivažu krivične prijave vjerovatno upamtiti budući da je kretanje tom lokacijom i u planinarskim cipelama izazov, a kamoli bez obuće i odjeće.

KONTROLA TERENA

Prema podacima grupe Stop krivolovu, koja je uključena u rad Vladinog radnog tijela za suzbijanje nedozvoljenog ribolova na slanim i slatkim vodama, policija je istog dana na rtu Veslo zatekla ostavljenu podvodnu pušku koju je, kada je ugledao policijski čamac odbacio, po svemu sudeći ronilac koji nije posjedovao dozvolu za ronjenje na dah.

 Kombinovana ekipa sastavljena od članova ispostave Granične policije Herceg Novi i tivatske policije, kao i inspektora za ribarstvo u morskoj patroli je provjeravala teren nakon učestalih prijava građana da krivolovci u Grblju i na Luštici dinamitom ubijaju jata gofova koja u ovo doba godine prilaze obali. Umjesto „nobelovaca“ koji u reonu Žukovice, Zagore i Platamuna preže gofove, kontrola je nabasala na neumorne lovce na prstace. Ta školjka koja živi u stijeni tražena je na crnom tržištu i među ugostiteljima kojih ih u restoranima često plasiraju „ispod ruke“. Vađenjem prstaca razbija se stjenovita obala i bespovratno uništava priobalna zona.

DETONACIJE U VALDANOSU

Prema riječima predstavnika grupe Stop krivolovu, teško da je maj mogao proći bez pojačane aktivnosti dinamitaša, inače pritajenih nakon što je od prošlog ljeta pojačana kontrola krivolova na moru. Nepristupačan teren otežava kontrolu, ali će akcije policije sa mora i kopna biti pojačane kako bi se pokušalo stati na put dinamitašima.

Prema svjedočenju ribolovaca i ronilaca, prethodnih desetak dana dinamitaši su „promilili“ na pozicije i oko Bara i Čanja, kao i prema Ulcinju, reonu oko Valdanosa. Tamo je plovna jedinica policije iz Bara 25. maja nakon dojave da je bačen eksploziv zatekla tri osobe od kojih su uzete izjave, izuzete parafinske rukavice kako bi se utvrdilo da li su aktivirale eksplozivne naprave. Kako je saopšteno iz Stop krivolovu, kod jednog od njih su pronađene i boce za ronjenje, što ukazuje na sumnju da je trebalo da izvade ubijenu ribu. Istraga o ovom slučaju je u toku, a forenzički dokazi će pokazati da li su osobe zatečene na terenu učestvovale u krivolovu.

Portal Analitika