Abiznis

Prijavili 56 miliona eura poreza na dobit

Juče startovao projekat „Reforma poreske administracije“, čija vrijednost je 14 miliona eura. Novac je obezbijeđen iz kredita Svjetske banke potpisanog u January – Porez na dobit za prošlu godinu prijavilo je 22.394 pravnih lica, od čega je 21.466 prijava dostavljeno blagovremeno. Poreska uprava je „podsjetila“ 928 pravnih lica da podnesu prijavu. Ukupno je prijavljeno 56 miliona eura ovog poreza, saopšteno je Pobjedi iz Poreske uprave.
Prijavili 56 miliona eura poreza na dobit
PobjedaIzvor

 - Ovih 928 prijava obezbijeđeno je zakonom propisanim mjerama koje primjenjujemo prema licima koja propuste da u propisanom roku dostave poresku prijavu. To se radi pozivanjem i mjerama inspekcijskog nadzora - objasnili su iz ovog poreskog organa.

Poreska uprava je obveznicima produžila rok za prijavu poreza na dobit za prošlu godinu do 15. aprila tekuće godine. Zakonski rok je bio 31. mart. Zakon nalaže da samo obveznici koji blagovremeno, odnosno u ostavljenom roku podnesu prijave imaju pravo na umanjenje obaveze od šest odsto.

REFORMA Iz Poreske uprave uporno insistiraju na povećanju poreske discipline. Juče su startovali sa projektom „Reforma poreske administracije“, čija vrijednost je 14 miliona eura. Novac je obezbijeđen iz kredita Svjetske banke koji je potpisan u januaru. Ministar finansija Darko Radunović juče je na sastanku Upravnog i Savjetodavnog odbora projekta, koji je održan u Ministarstvu finansija, kazao da je cilj poboljšanje efikasnosti poslovanja Poreske uprave, što bi trebalo da doprinese povećanoj poreskoj disciplini i snažnijoj naplati prihoda. Riječ je, kako je objasnio, o jednom od najvažnijih projekata koji se sprovode u Crnoj Gori.

- Od njegove realizacije treba očekivati povećanu poresku disciplinu, snažniju naplatu prihoda i sistem upodobljen da odgovori svim izazovima savremenog poreskog poslovanja - rekao je Radunović. Direktor Poreske uprave, Miomir M. Mugoša, kazao je da će projekat značiti reorganizaciju dosadašnjeg poslovanja tog poreskog organa u smislu institucionalnog razvoja i unapređenja poslovnih procesa.  Iz Ministarstva finansija je saopšteno da je Mugoša rekao da će se projektom unaprijediti i usluge poreskim obveznicima. - Očekujem da će se uz podršku Vlade uspješno realizovati projekat koji će značiti angažovanje svih kapaciteta i punu posvećenost kako zaposlenih u PU, tako i svih uključenih partnera - kazao je Mugoša.

PLAN

Na sastanku je predstavljen i nacrtni plan aktivnosti u narednom petogodišnjem periodu.  - Upravni odbor formiran je radi donošenja strateških odluka i smjernica za realizaciju projekta i čine ga predstavnici Ministarstva finansija, Poreske uprave, Uprave carina, Fonda PIO i Fonda zdravstva. Članovi Savjetodavnog odbora su predstavnici udruženja privrednika, kao i računovođa i revizora koji imaju savjetodavnu ulogu - navodi se u saopštenju.

Ministar Radunović, koji je predsjednik Upravnog odbora, predsjedavao je sastankom, dok su u ime Svjetske banke predstavnici bili vođa projektnog tima Srđan Svirčev, kao i konsultant SB za tu oblast, Piter Polin, koji će tokom ove sedmice u PU održati niz predavanja zarad bolje pripremljenosti zaposlenih za realizaciju projekta - navodi se u saopštenju.  Projekat „Reforma poreske administracije“ ima za cilj poboljšanje efikasnosti poslovanja Poreske uprave, kako u funkcionalnom i tehnološkom pogledu, tako i u kontekstu kadrovskog snaženja kapaciteta i sposobnosti za moderno upravljanje prihodima, kao i smanjenje opterećenje poreskih obveznika u procesu ispunjavanja poreskih obaveza.  - Sve faze projekta biće realizovane u skladu sa smjernicama Svjetske banke koja raspolaže bogatom ekspertizom u toj oblasti, tako da će, pored finansijske podrške, kroz projekat kontinuirano biti kori- šćene konsultativne usluge Svjetske banke - navodi se u saopštenju.

Portal Analitika