Fudbal

Francuzi spasili čast mondijalista

Odigrano je pet pripremnih utakmica učesnika predstojećeg Svjetskog prvenstva u Rusiji, a pobjedu je zabilježila samo Francuska.
Francuzi spasili čast mondijalista
Portal AnalitikaIzvor

Ekipa Didije Dešana pokazala je zbog čega je smatraju jednim od glavnih favorita za osvajane "Zlatnog globusa". Francuska je savladala na Stadionu Francuska u Sen Deniju Irsku 2:0 i to bez mnogo muke.

Golove za Galske pjetlove postigli su Olivije Žiru u 40. i Nabil Fekir četiri minuta kasnije. Glavne zvijezde vicešampiona Evrope Antoan Grizman i Pol Pogba ušli su tek u drugom poluvremenu, kao i Usman Dembele, a u igru uopšte nijesu ulazili između ostalih Igo Loris i Engolo Kante.

Francuska se nalazi u Grupi C sa Australijom, Peruom i Danskom.

Četvorostruki svjetski šampion Italije neće učestvovati na Mondijalu poslije ravno šest decenija, a Azuri se nalaze na novom početku sa Robertom Manćinijem kao selektorom.

Bivši trener Zenita debitovao je pobjedom nad učesnikom Mondijala Saudijskom Arabijom 2:1, a razlog za zadovoljstvo ima i u činjenici da je čovjek koga je vratio u nacionalni tim Mario Baloteli odigrao dobru utakmicu i krunisao je golom. Na 2:0 povisio je Beloti, a konačnih 2:1 postavio je Al Šeri.

Saudijska Arabija se takmiči u Grupi A sa domaćinom Rusijom, Urugvajem i Egiptom.

Od učesnika Mondijala poraz je pretrpio i Iran. Ekipa koju sa klupe predvodi Karlos Keiroš gostovala je Turskoj prvi put poslije 45 godina, a briljirao je napadač Evertona Dženk Tosun, koji je bio dvostruki strijelac.

Konačnih 2:1 postavio je Aškan Dedžagah iz penala u završnici utakmice. Iran će igrati u Grupi B sa Španijom, Portugalom i Marokom.

Portugal bez Kristijana Ronalda igrao je 2:2 protiv, takođe učenika Svjetskog prvenstva Tunisa, iako je golovima Andrea Silve i Žoaoa Marija vodio 2:0.

Prvo je Badri u 39. prepolovio zaostatak, a onda je remi mediteranskoj selekciji donio Ben Jusef u 64. minutu. Tunis će igrati u Grupi G sa Belgijom, Panamom i Engleskom.

Nigerija je odigrala neriješeno sa DR Kongom 1:1. Super Orlove u vođstvo je doveo lijevi bek Burse Vilijam Trast-Ikong, a konačan rezultat postavio je Malango Ngita u 78. minutu. Nigerija na Mondijalu igra u Grupi D sa Argentinom, Hrvatskom i Islandom.

Portal Analitika