Abiznis

Radunović: Reforma doprinosi snažnijoj naplati prihoda

Projekat Reforma poreske administracije, koji je danas počeo da se sprovodi u cilju poboljšanja efikasnosti poslovanja Poreske uprave (PU), trebalo bi da doprinese povećanoj poreskoj disciplini i snažnijoj naplati prihoda, ocijenio je ministar finansija Darko Radunović.
Radunović: Reforma doprinosi snažnijoj naplati prihoda
MinaIzvor

On je, na sastanku Upravnog i Savjetodavnog odbora projekta, održanom u Ministarstvu finansija, kazao da je riječ o jednom od najvažnijih projekata koji se sprovodi u Crnoj Gori.

“Od njegove realizacije treba očekivati povećanu poresku disciplinu, snažniju naplatu prihoda i sistem upodobljen da odgovori svim izazovima savremenog poreskog poslovanja”, rekao je Radunović.

Direktor PU, Miomir M. Mugoša, kazao je da će taj projekat značiti reorganizaciju dosadašnjeg poslovanja tog poreskog organa u smislu institucionalnog razvoja i unaprijeđenja poslovnih procesa. 

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, rekao da će se projektom unaprijediti i usluge poreskim obveznicima.

Mugoša je naveo da očekuje da će uz podršku Vlade uspješno realizovati projekat koji će značiti angažovanje svih kapaciteta i punu posvećenost kako zaposlenih u PU, tako i svih uključenih partnera.

Na sastanku je i predstavljen nacrtni plan aktivnosti u narednom petogodišnjem periodu. 

“Upravni odbor formiran je u cilju donošenja strateških odluka i smjernica za realizaciju projekta i čine ga predstavnici Ministarstva finansija, PU, Uprave carina, Fonda penzionog i invalidskog osiguranja (PIO) i Fonda zdravstva, dok su članovi Savjetodavnog odbora predstavnici udruženja privrednika, kao i računovođa i revizora koji imaju savjetodavnu ulogu”, precizira se u saopštenju.

Radunović, koji je predsjednik Upravnog odbora, predsjedavao je sastankom, dok su ispred Svjetske banke (SB), predstavnici bili vođa projektnog tima Srđan Svirčev, kao i konsultant SB za tu oblast, Piter Polin, koji će tokom ove sedmice u PU održati niz predavanja u funkciji bolje pripremljenosti zaposlenih za realizaciju projekta. 

Projekat Reforma poreske administracije ima za cilj poboljšanje efikasnosti poslovanja PU, kako u funkcionalnom i tehnološkom pogledu, tako i u kontekstu kadrovskog snaženja kapaciteta i sposobnosti za moderno upravljanje prihodima, kao i smanjenje opterećenje poreskih obveznika u procesu ispunjavanja poreskih obaveza. 

“Sve faze projekta biće realizovane u skladu sa smjernicama SB koja raspolaže bogatom ekspertizom u toj oblasti, tako da će, pored finansijske podrške, kroz projekat kontinuirano biti korišćene konsultativne usluge SB”, navodi se u saopštenju.

Vrijednost projekta iznosi 14 miliona EUR, te da su sredstva obezbijeđena iz kredita Svjetske banke koji je potpisan u januaru.

Portal Analitika