Društvo

Kamera otkrila šta se desilo sa pločom ispod Sat kule

Iako zvanično istraga još nije završena, snimci sa video kamera, do kojih je Radio Jadran došao zahvaljujući, vlasniku zlatarske radnje  AMI, koja ima video nadzor, ukazuju da je spomen ploča podno Sat kule, posvećena osnivaču grada, Tvrtku I Kotromaniću, sama pala.
Kamera otkrila šta se desilo sa pločom ispod Sat kule
Radio JadranIzvor

Ploča je postavljena 1982. godine, kao poklon  sarajevskog  vajara Adnana Hodžića povodom 600 godina od osnivanja Herceg Novog.

Prve informacije koje je Radio Jadran dobio jutros sa zvaničnih adresa, ukazivale su na zlodjelo i skrnavljenje kulturne baštine na Sat kuli, sagrađenoj u vrijeme turske vlasti.

U međuvremenu se razvila i stručna polemika oko toga kojim pismom su ispisana dva natpisa ispod bareljefa koji predstavlja kralja Tvrtka: jedan  bosančicom, drugi današnjim pismom, je li ćirilica ili staroslovenska glagoljica, je li turski natpis iznad…

U svakom slučaju tekst je iz Povelje kralja Tvrtka I, pisane Dubrovačkoj Republici. Orginal se nalazi u Historijskom arhivu Dubrovinik.

Dobro je i što je ovaj čin pobudio veliku pažnju laičke i stručne javnosti i što je izazavo osudu svih koji su, kao i mi, prvobitno informisani  da je riječ o počiniocu koji je razbio ploču.

 
Portal Analitika