CEDIS

Trafostanica u Ulcinju biće završena do početka sezone

Radovi na uklapanju trafostanice 35/10 kilovolti “Novi Ulcinj”, čija je investicija dva miliona eura, napreduju planiranom dinamikom, kazali su Dnevnim novinama iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).
Trafostanica u Ulcinju biće završena do početka sezone
Dnevne novineIzvor

Predstavnici te kompanije ističu da je do sada završeno polaganje 35 kilovoltnog kabla, dugog 4,2 kilometra, od trafostanice “Kodra” do trafostanice “Novi Ulcinj” “Pored loših vremenskih prilika i duge kišne sezone, radove su dodatno komplikovale podzemne vode u okolini trafostanice “Grad”, kao i nepostojanje katastra postojećih instalacija na kompletnoj dionoci polaganja kablovskih vodova”, kazali su iz CEDIS-a.

Oni dodaju da je postavljanje tog kabla podrazumijevalo i raskopavanje frekventnih saobraćajnica u užem gradskom jezgru, što je radove činilo složenijim.

“Predstoji postavljanje dva kabla od deset kilovolti prema Maloj plaži, čime će uklapanje trafostanice “Novi Ulcinj” biti kompletno završeno”, naveli su u cEdIS-u, dodajući da će ti radovi, ali i sanacija raskopanih dionica okončati prije početka turističke sezone.

Preopterećenje

Realizacijom najvažnijeg infrastrukturnog projekta u Ulcinju i jednog od najvećeg u CEDiS-u, biće riješeno ljetnje preopterećenje vazdušnog voda iz trafostanice 110/35 kilovolti “Kodra” do trafostanice 35/10 kilovolti “Grad”.

“Problem preopterećenja nastao je usljed nekontrolisane rekonstrukcije postojećih i gradnje novih objekata na području koje se napaja električnom energijom iz trafostanice “Grad”, pa je nova trafostanica neophodan infrastrukturni preduslov, za dalju turističku valorizaciju primorske opštine”, rekli su iz CEDIS-a.

Oni govore da je ljeti potrošnja struje u Ulcinju izuzetno visoka, a dugogodišnja nelegalna gradnja i izostanak detaljnih prostornih planova su blokirali razvijanje i osavremenjavanje distributivne mreže.

Napajanje

Gradnjom trafostanice “Novi Ulcinj” kvalitetnije napajanje električnom energijom može očekivati više od 3.000 korisnika sa područja Pinješa, Nove mahale, Meteriza, Pristana, Starog grada, ali i hoteli Albatros, Mediteran i Holegro.

“Takođe, bolje distributiranje struje može očekivati i 5.527 potrošača iz užeg gradskog jezgra usljed rasterećenja trafostanice “Grad”, koja godinama unazad, tokom špica sezone, radi u režimu preopterećenja”, ukazali su u CEDIS-u i dodali da su prethodna i ova godina značajan korak naprijed u poboljšanja naponskih prilika.

“Nakon što trafostanica bude počela rad poboljšanje u dobijanju struje će značajno osjetiti građani Ulcinja”, poručili su iz te kompanije.

Investicioni projekti od značaja

U CEDIS-u ističu da je njihov osnovni zadatak, koji se trude da obavljaju odgovorno i dosljedno, stabilno i pouzdano napajanje električnom energijom oko 387.000 korisnika elektrodistributivnog sistema u Crnoj Gori.

“Zato posebnu važnost poklanjamo planiranju i realizaciji investicionih projekata. Prošla godina završena je sa višemilionskim investcijama u rekonstrukciju i izgradnju elektrodistributivne mreže”, naveli su u kompaniji.

Portal Analitika