Svijet

Rekordna kriza – na pomolu referendum o Evropi?

Italija ni nakon 12 nedjelja od održavanja parlamentarnih izbora, što je rekord u istoriji Republike, i dalje nema vladu.
Rekordna kriza – na pomolu referendum o Evropi?
Portal AnalitikaIzvor

"Korijere dela sera" piše da stranke već razmišljaju o prijevremenim izborima koji bi mogli da budu održani 9. septembra.

List navodi da u palati Kvirinale, rezidenciji predsjednika Italije Serđa Matarele, koji je odbio je da prihvati evroskeptičnog Paola Savonu za ministra ekonomije pa mu je populistički mandatar Đuzepe Konte sinoć vratio mandat, teku dramatični sati. 

"Korijere dela sera" navodi da prijevremeni izbori, ukoliko ih bude, neće biti obični test volje birača, već referendum o Evropi, o euru, a takođe i o ustavnom ustrojstvu Italije. 

"To je zato što je jasno da će Predsjedništvo Republike - suočeno sa pretnjom impičmentom - postati u predizbornoj kampanji jedna od meta populističkog i suverenističkog fronta", piše dnevnik. 

Luiđi di Majo, lider Pokreta pet zvjezdica koji je na martovskim izborima pojedinačno imao najviše glasova, izjavio je sinoć da bi trebalo opozvati predsjednika Matarelu zbog "izdaje države" jer je odbio da prihvati Savonu za ministra ekonomije. 

"Bili smo na nekoliko koraka od formiranja vlade, i zaustavljeni smo jer je u našem kabinetu bio ministar koji je kritikovao EU", rekao je Di Majo u intervjuu za RAI, prenio je Tanjug

 

Portal Analitika