Društvo

Koalicija "Za 21. vijek" da preispita odnos prema FOS media i ponudi objašnjenje

Media Centar poziva koaliciju "Za 21. vijek", koja je pod ovim nazivom nastupila na juče održanim lokalnim izborima, kao i njene konstituente – Demokratsku Crnu Goru i Ujedinjenu reformsku akciju (URA) – da preispitaju i promijene odnos prema FOS Media, čijim novinarima nijesu dozvolili da izvještavaju iz njihovog izbornog štaba, sa obrazloženjem da to čine zbog "izrazito neprofesionalnog, zlonamjernog, pristrasnog i netačnog izvještavanja prije i tokom izborne kampanje".
Koalicija "Za 21. vijek" da preispita odnos prema FOS media i ponudi objašnjenje
Portal AnalitikaIzvor

"Zabraniti novinarima bilo kojeg medija da izvještavaju o aktivnostima političkih partija ili koalicija predstavlja flagrantno kršenje slobode medija, koja je garantovana Ustavnom Crne Gore i zakonima ove države, kao i svim relevantnim međunarodnim dokumentima, ali i sloboda i prava građana/građanki da budu informisani o pitanjima od javnog interesa", navodi se u saopštenju Dragoljuba Duška Vukovića, predsjednika Skupštine Media Centra.

Prema njegovima riječima, u slučaju nezadovoljstva načinom izvještavanja nekog medija, na raspolaganju građanima i bilo kome drugom stoji zakonom i novinarskim etičkim kodeksom utvrđeno pravo na ispravku i odgovor, žalba odgovarajućem samoregulatornom tijelu ili, u krajnjem slučaju, tužba odgovarajućoj sudskoj instanci.

"Pošto te mogućnosti nije koristila, Koalicija za 21. vijek duguje objašnjenje javnosti zbog čega to nije činila i zašto je posegla za radikalnom mjerom u odnosu na jedan medij. Ova politička organizacija to objašnjenje duguje javnosti posebno zbog toga što se predstavlja kao ozbiljna demokratska alternativa autoritarnoj crnogorskoj vlasti", ističe se u saopštenju.

Vuković ocjenjuje da opozicione partije koje se po vijednosnim mjerilima žele razlikovati od partija na vlasti, imaju posebnu odgovornost da svojim činjenjem daju primjer i putokaz ostalim akterima političkog života društva.

Portal Analitika