Crna hronika

Nijesu otkriveni nalogodavci i izvršioci zločina

Glavni i odgovorni urednik lista ,,Dan“ Duško Jovanović ubijen je prije 14 godina ispred redakcije tog medija.
Nijesu otkriveni nalogodavci i izvršioci zločina
PobjedaIzvor

Jovanović je ubijen oko ponoći 27. maja 2004. godine, kada je u njega, iz „golfa 3“, pucano u pokretu.

Iz Društva profesionalnih novinara Crne Gore saopštili su da je ubistvo Jovanovića jedna od ,,sramnih mrlja na obrazu države Crne Gore“.

- Šta je Državno tužilaštvo uradilo sa preporukama Komisije za istrage napada na novinare, šta je bilo sa svjedokom koji je bio spreman da govori o zločinu nad urednikom „Dana“, da li su tužioci uzeli izjavu ili su ga odbacili kao nerelevantnog iako je bio pouzdan u jednom drugom slučaju – piše u saopštenju.

Kako navode, porodica stradalog novinara ima pravo na zadovoljenje pravde, a nje nema sve dok je jedan saizvršilac pokriće za ubicu, nalogodavca i motiv likvidacije.

Za učešće u ubistvu Jovanovića pravosnažno je osuđen Damir Mandić na 19 godina zatvora. Prema navodima prvostepene presude, nesumnjivo je utvrđeno da je Mandić „po dogovoru i ranije razrađenom planu sa, za sada, nepoznatom osobom sa umišljajem lišio života Jovanovića“.

Duško Jovanović je ubijen u momentu kada je sjeo u svoj automobil „pežo 406“, koji je bio parkiran preko puta redakcije.

Sutkinja Vesna Moštrokol je navela da ubice nijesu na tome stale, već su nastavile sa paljbom, ali prema Miloradu Miroviću, koji je bio parkiran pored Jovanovića za kojeg je radio kao obezbjeđenje.

Iako je tom prilikom iz automatske puške ispaljeno 16 projektila, Mirović nije pogođen. Sud je utvrdio da je Mandić „od početka bio uključen u planiranje ubistva Jovanovića, te da je u njegovoj realizaciji učestvovao kupovinom „golfa 3“ i zatamnjivanjem stakala na tom automobilu“. Dio plana, kako je rečeno, bila je i nabavka dvije automatske puške i municije.

- Učešćem u kupovini oružja i nabavci vozila i prisustvom u vozilu kritične večeri, prema ocjeni vijeća, optuženi je znatno doprinio izvršenju ubistva. Optuženi se saglasio sa djelovanjem ostalih članova grupe. Mandić je postupao sa direktnim umišljajem - navodi se u obrazloženju presude.

Portal Analitika