Crna hronika

Kad klanovi siju smrt

U posljednja dva mjeseca u Podgorici su se dogodila tri bombaška napada i dva oružana, koji su, prema policijskim evidencijama, nastavak obračuna dva suprotstavljena kotorska klana – škaljarskog i kavačkog. 
Kad klanovi siju smrt
PobjedaIzvor

Stradale su tri osobe, koje su, kako istražitelji tvrde, bile upletene u kriminalne poslove ove dvije grupacije i jedna slučajna žrtva.

Prije pet dana ubijen je vlasnik diskoteke „Bigl“ Miodrag Migi Kruščić (49) iz Podgorice, dok je sjedio sa novinarkom Vijesti Jelenom Jovanović u lokalu „Palata“ na Starom aerodromu.

Obučen u crno, ubica je kroz obližnji portun dotrčao do njihovog stola, uperio pištolj i ispalio devet projektila. Kako tvrde izvori bliski istrazi koji su više puta pregledali snimak ovog zločina, Kruščić nije imao šanse da izbjegne smrt. Jovanović je vidjela ubicu kako dotrčava, s pištoljem i improvizovanom silikonskom maskom, upozorila Kruščića, ali on nije uspio da pobjegne. Ubica je bio dovoljno blizu i u znatnoj prednosti.

Način na koji je izvedena ova likvidacija istražiteljima ukazuje da se radi o plaćeniku. Isto kao i u prethodnim zločinima, koji su „odrađeni“ po istom scenariju i isključivo s jednim motivom – da dođu do novca.

Kako tvrde izvori iz bezbjednosnih službi, operativna saznanja ukazuju da su sve likvidacije unaprijed plaćene, a članovi ostavljeni na ulici da se za novac koji su dobili snađu kako da to realizuju. To potvrđuju i drski obračuni usred dana, naočigled brojnih svjedoka, među kojima je bilo i djece, a i slučajnih žrtava.

Kruščić je bio vlasnik diskoteke ,,Bigl“, na koju je prije samo dva mjeseca i sedam dana bačena eksplozivna naprava. Danas je jasno da se radilo o upozorenju, iako je on to negirao i tvrdio da ne zna ko bi mogao biti počinilac tog napada.

Tada je za Pobjedu kazao da ne zna ko stoji iza napada i da vjeruje da će državne institucije naći počinioca. Ipak, više izvora iz istrage navode da je u nekoliko navrata štitio „škaljarce“ za koje je radio.

Samo dva dana nakon eksplozije u ,,Biglu“, 16. marta, eksplozivnom napravom razorena je optičarska radnja „Oko“ u samom centru grada, ispod stadiona Budućnosti, čiji vlasnici su porodica Marija Miloševića, za kojim policija traga zbog sumnje da je ubio Cetinjanina Radomira Đuričkovića.

Te dvije eksplozije bile su svojevrsna najava da dva klana neće stati samo na upozorenjima i da će biti žrtava na obje strane.

Milošević je bio u zatvoru šest godina zbog ubistva Andrije Mijovića 29. juna 2002. u Budvi. Ubistvu je prethodio obračun iz marta 2001. godine, kada su Luka Bokan i Mijović napali Miloševića, koji je i tada pucao na Mijovića. Miloševića istražitelji operativno dovode u vezu sa još nekim krivičnim djelima, ali čvrstih dokaza za to nema.

Ono u što su bezbjednosne službe sigurne je da Milošević uživa povjerenje „kavačana“ i da im je blizak. On je u bjekstvu, ali kako istražitelji kažu, „imaju određena operativna saznanja o njegovom kretanju.“

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika