Abiznis

Do sada ukinuto 750 rješenja o reprogramu duga

Poreska uprava je do sada donijela 750 rješenja o ukidanju reprograma poreskog duga čija ukupna vrijednost je 30 miliona eura. Prema ovim obveznicima, koji nijesu poštovali obaveze iz reprograma, započeto je preduzimanje mjera prinudne naplate, kazao je u intervjuu Pobjedi direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša.
Do sada ukinuto 750 rješenja o reprogramu duga
PobjedaIzvor

- Ukoliko rezultat ovih mjera ne bude naplata kompletnog poreskog duga, Poreska uprava će pristupiti krajnjoj mjeri, a to je predlaganje otvaranja stečajnog postupka prema ovim poreskim dužnicima. To će biti urađeno kada se za to ispune zakonski razlozi propisani članom 12 Zakona o stečaju, a između ostalog ukoliko stečajni dužnik ne odgovori svojim novčanim obavezama u roku od 45 dana od dana dospjelosti obaveze, u ovom slučaju od datuma preduzimanja mjera prinudne naplate blokadom žiro računa. To je do sada učinjeno u tri slučaja - kaže Mugoša.

On dodaje da će se te mjere preduzimati u kontinuitetu, pri čemu se pri donošenju odluka o predlaganju stečajnog postupka vrši analiza svrsishodnosti takve mjere, odnosno vjerovatnoće da će se na taj način zaista i naplatiti poreski dug.

- Ovakva analiza podrazumijeva utvrđivanje mogućih izvora za naplatu poreskog potraživanja, pri čemu će se najprije pristupati naplati potraživanja od onih lica kod kojih postoji mogućnost naplate duga, u zavisnosti da li ista posjeduju pokretnu i nepokretnu imovinu i da li je ona opterećena založnim pravom - objašnjava direktor Poreske uprave.

POBJEDA: Hoće li biti ispoštovan plan naplate poreskog duga u tekućoj godini ili možda ima bojazni da podbaci?

MUGOŠA: Plan za upravljanje poreskim dugom napravili smo na petogodišnjem okviru. Njime je predviđeno postepeno smanjenje neizmirenih poreskih obaveza primjenom seta mjera, preporučenih od strane međunarodnih eksperata i Državne revizorske institucije, radi naplate što većeg dijela naplativih potraživanja, te oslobađanja poreskog knjigovodstva onih potraživanja koja je apsolutno nemoguće naplatiti.

Tokom prethodne godine ove mjere dale su uspješne rezultate, imajući u vidu da je nivo dospjelog poreskog duga smanjen za 123 miliona eura, od čega je samo kroz reprogram obezbijeđeno preko 24 miliona eura, te očekujemo da će isti trend biti nastavljen i u ovoj godini, posebno imajući u vidu da je servisiranje dospjelih reprogramiranih rata za sada na zadovoljavajućem nivou, te i da se aktivnosti na sređivanju analitičkih kartica i isknjižavanju obaveza obveznika kod kojih je stečajni postupak okončan likvidacijom vrše u kontinuitetu.

Svakako da dalje kretanje poreskog duga zavisi i od stepena poreske discipline obveznika pri izmirivanju tekućih obaveza, ali moram naglasiti da i u tom dijelu ulažemo maksimalne napore da primjenom svih zakonom propisanih mjera ne dozvolimo kumuliranje novog poreskog duga.

POBJEDA: Kakvu naplatu poreskih prihoda očekujete u narednim mjesecima tekuće godine?

MUGOŠA: Ukoliko imamo u vidu da smo tokom prva četiri mjeseca tekuće godine naplatili bruto 319 miliona eura i premašili plan za 27 miliona eura, a ostvarenje iz prošle godine za čak 39 miliona eura – u trećem kvartalu 2018. očekujemo nastavak uspostavljenog trenda uspješnog ostvarenja naplatnog zadatka. Posebno s osvrtom na najave turističkih radnika da će ovogodišnja ljetnja sezona biti rekordna po broju turista, a samim tim i po opsegu privredne aktivnosti.

Zbog toga će PU sve dostupne resurse usmjeriti u pravcu suzbijanja sive ekonomije i naplate poreskih prihoda.

POBJEDA: U kojim kompanijama je trenutno inspekcijska kontrola i zbog čega?

MUGOŠA: Imajući u vidu da je turistička sezona na pragu, već smo počeli sa intenzivnim kontrolama poreskih obveznika, a inspekcijski nadzor biće naročito pojačan tokom ljetnjih mjeseci, posebno imajući u vidu veliki broj obveznika koji sezonski obavlja djelatnost zbog čega je kasnije teško naplatiti obaveze od istih.

Osim redovnih kontrola kojom se analizira sveobuhvatno poslovanje obveznika i provjere osnovanosti poreskog kredita po zahtjevima za povraćaja istog, redovne provjere evidentiranja prometa preko poreskih registar kasa, zapošljavanja radnika, uplate dnevnih pazara i poštovanja pravila blagajničkog maksimuma.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika