Politika

Utisak je da smo u Kambodži i Somaliji, a ne u zemlji kandidatu za EU

Lider Demokrata Aleksa Bečić, ocijenio je da su današnji lokalni izbori protekli u antidemokratskom ambijentu.
Utisak je da smo u Kambodži i Somaliji, a ne u zemlji kandidatu za EU
Portal AnalitikaIzvor

Imali smo utisak da smo u Kambodži i Somaliji, a ne u zemlji kandidatu za EU. Ako u 21 vijeku gledamo scene prebijanja naših funkcionera i upade u prostorije partija, onda smo definitivno kao društvo u problemu. Ovo je bio nastavak cetinjskih akcionih filmova na ulicama Podgorice“, istakao je Bečić na konferenciji za medije.

On je rekao da je koalicija njegove partije i URA-e  – „Podgorica za 21. vijek“ – ostvarila rezultat iznad svih očekivanja.

Iako smo ostvarili rezultat koji je veći od naših najoptimističnijih predviđanja,  ne možemo biti zadovoljni ukupnim opozicionim rezultatom. Dali smo maksimum, vodili najbolju kampanju koju su vodila ova dva politička subjekta. Izbori su potvrdili da nije suština u koalicionom nastupu. Naša koalicija je ostvarila sinergiju, ali ima koalicija koje su bile kontraproduktivne, kao i samostalnih nastupa koji su takođe bili takvi“, naveo je Bečić.

On je rekao da je veliku apstinenciju na lokalnim izborima u Podgorici prouzrokovalo nekoliko faktora.

Apstinenti su kategorija koja je danas prevladala u Podgorici. Ako krenemo da analiziramo razloge toga, doći ćemo do seta razloga: zamorenost konstantnim izbornim procesima, osjetio se uticaj rezultata predsjedničkih izbora, imali smo informacije da je ovoga puta bio značajan pritisak na zaposlene u državnim upravama, a očito je da smo imali apstinenciju tradicionalnih birača jednog dijela opozicije“, naglasio je lider Demokrata.

Bečić nije želio da odgovori na pitanje hoće li njegova koalicija priznati rezultate izbora, s obzirom na to da su iz saveza DF-a i SNP-a najavili da to neće učiniti.

Naravno da u Crnoj Gori nema fer i slobodnih izbora dok ih organizuje DPS. Zašto smo učestvovali na izborima? Jer smo jedan dio opština tako oslobodili“, rekao je on.

Upitan šta misli o pozivima DF-a na proteste, Bečić odgovara: „Mislite na kolege koji su proveli kampanju podmećući nam?“.

Abazović: Ponosni smo na rezultat

Lider URA-e Dritan Abazović rekao je da je ponosan rezultatom koalicije u Podgorici, koji je, prema njegovim riječima, iznad očekivanog.

U ovoj državi do pobjede ne dovode programi i stranke, već kriminalci koji su podupirani od DPS-a i, ističem, određenih struktura državnih institucija. Vrijeme je za nove generacije i ljude koji nisu bili involvirani u dešavanjima devedesetih“, poručio je Abazović.

Portal Analitika