Društvo

Tužilaštvo i policija istražuju incident na Koniku

Iz koalicije "Podgorica za 21. vijek" saopštili su da su njihovi aktivisti napadnuti na Koniku, dok su, kako navode, evidentirali izborne zloupotrebe. Iz DPS-a je saopšteno da pripadnici koalicije URA i DCG uznemiravaju i provociraju građane na Koniku. Iz Osnovnog tužilaštva je saopšteno za RTCG da su samoinicijativno formirali dva predmeta, od kojih jedan odnosi na incident na Koniku.
Tužilaštvo i policija istražuju incident na Koniku
Portal AnalitikaIzvor

"Jedan predmet je formiran nakon objavljenih tekstova u medijima da je došlo do zloupotreba na jednom biračkom mjestu. Riječ je o tome da je prijavljeno da osoba iz baze podataka i osoba sa lične karte nije ista. Odmah smo formirali predmet i utvrdili da se radi o jednoj istoj osobi", saopštila je za Javni servis Danka Ivanović Đerić iz Osnovnog tužilaštva.

Predmet koji se odnosi na fizički obračun u naelju Konik takođe je formiran nakon objava u medijima.

"Pokrenut je izviđaj, vrše se određene provjere i policiji je dat nalog da izvrši provjere kako bi se utvrdile sve važne činjenice", navela je Ivanović Đerić.

Iz koalicije “Podgorica za 21. vijek” danas je saopšteno da su na Koniku napadnuta četiri njihova kandidata za odbornika i njeni aktivisti, od strane nekoliko desetina aktivista Demokratske partije socijalista (DPS), predvođenih Erom Škrijeljom.

Navode da su kandidati Luka Rakčević, Lazar Prelević, Zoran Mikić i Janko Krstović, zajedno sa drugim aktivistima te kaolicije, otrkili i snimali punkt Demokratske partije socijalista (DPS), u kome su aktivisti te partije kupovali lične karte.

“Tom prilikom, pojavilo se nekoliko automobila i džipova sa zatamnjenim staklima i bez registracija, iz kojih je izašlo nekoliko desetina aktivista DPS koji su prvo započeli verbalni, a zatim i fizički obračun sa kandidatima za odborbike koalicije "Za 21. vijek". Tom prilikom, zadate su brojne povrede aktivistima koalicije "Za 21. vijek". Prelević se nakon napada uputio u Urgentni centar na šivenje zadobijenih rana, drugim aktivistima su zadati brojni udarci pesnicama u glavu, dok je jednom od njih otuđen mobilni telefon sa kojim je snimao početak incidenta”, poručuju iz te koalicije Demokrata i URE.

Iz Kliničkog centra je Televiziji Crne Gore saopšteno da će Lazar Prelević, nakon ukazane pomoći biti pušten na kućno liječenje.  

Nevladine organizacije koje prate lokalne izbore, CDT i CeMI najoštrije su osudile napad na kandidate za odbornike koalicije Demokrate - URA koji se dogodio na Koniku.

Oni su pozvali Tužilaštvo da hitno reaguje, a policiju da obezbijedi mirno sprovođenje izbora. Takođe, pozvale su političke partije i njihove aktiviste da se uzdrže od nasilnog ponašanja i da osude bilo koji vid nasilja tokom izbornog procesa.

Portal Analitika