Abiznis

Od koncesija državi i opštini Pljevlja oko 300 hiljada EUR

Rudnik olova i cinka “Šuplja stijena” u 2016. godini ostvario je prihode od oko 12 miliona EUR, a Crna Gora je na osnovu koncesija prihodovala 295 hiljada eura, piše Dan. 
Od koncesija državi i opštini Pljevlja oko 300 hiljada EUR
Mina biznis/Portal AnalitikaIzvor

Rudnik, je u vlasništvu poljske kompanije ZGH Boleslava i radi u okviru kompanije “Gradir Montenegro” iz Nikšića.

U pljevaljskom Rudniku zaposlenima uredno isplaćuje plate, poreze i doprinose na zarade, ali uslovi rada za oko 130 radnika “nijesu najpovoljniji”.

Prema slobodnim procjenama predstavnika pljevaljske lokalne uprave, koncesiona naknada će u ovoj godini biti veća i iznosiće oko 430 hiljada EUR na osnovu ostvarene prošlogodišnje proizvodnje od 17 miliona.

Iz Poreske uprave (PU) saopšteno je Danu da je “shodno ugovoru o pravu na eksploataciju rude cinka i olova, fiksna godišnja koncesiona naknada za korišćenje mineralnih sirovina „Gradir Montenegro” Nikšić, na ležištima u pljevaljskoj opštini Šuplja stijena, Đurđeve vode, Paljevine i Ribnik iznosi 286 hiljada EUR".

Prema tim podacima, promjenljivi dio koncesione naknade, koji se obračunava svake godine u iznosu 2,5 odsto od godišnje vrijednosti proizvodnje, za 2016. godinu iznosio je oko 9,73 hiljade EUR.

Lokalna uprava Pljevalja od tog iznosa dobija 70 odsto novca, dok 30 odsto ostaje u državnom budžetu.

Na proizvodnju od deset miliona EUR u lokalnoj upravi objasnili su da nema promjenljivog dijela koncesije i naplaćuje se samo fiksni dio od 286 hiljada EUR, od čega Opštini pripadaju 202 hiljade.

Za prošlu godinu u gradskoj upravi očekuju da će iznos promjenljivog dijela biti oko 140 hiljada EUR, dok će Opština dobiti, uz fiksni dio od 202 hiljade eura, oko 100 hiljada, mada “još nijesu dobili tačne podatke”.

Kompanija ZGH Boleslava, prema navodima Dana, cjelokupnu svoju proizvodnju iz Rudnika izvozi iz Crne Gore u Poljsku u vidu koncentrata rude i oslobođena je Poreza na dodatu vrijednost (PDV, odnosno taj naplaćeni porez država svake godine vraća.

Rudnik “Šuplja stijena” jedini je aktivni rudnik olova i cinka u Evropi gdje se eksploatacija vrši na površinskom kopu. Svi ostali rudnici imaju podzemnu eksploataciju, pa je proizvodnja znatno skuplja. 

Portal Analitika