Društvo

Sjever nema velikih hotela

 Podgoričke osnovne škole, zbog ograni- čenih smještajnih kapaciteta hotela u drugim djelovima zemlje, za izvođenje škole u prirodi gotovo isključivo biraju Primorje. Izbor u više od 90 odsto slučajeva pada na hotel ,,Bečići“ i ,,Korale“ u Sutomoru, koji, kako tvrde direktori osnovnih škola, zadovoljavaju sve neophodne uslove, tražene i prethodno sprovedenom tenderskom procedurom. A to je moguć- nost da prime veliki broj djece, posjeduju ograđena dvorišta, sportske terene, blizu su plaže i nude adekvatan i siguran izbor hrane.
Sjever nema velikih hotela
Nova PobjedaIzvor

- Velika smo škola i ne odgovaraju nam mali hoteli ili odmarališta koja imaju kapacitet 100 ležajeva ili slično. Bitno je da grupu možemo da smjestimo u jednom hotelu i to uslovljava i izbor mjesta. Za sada smo školu u prirodi realizovali u Bečićima/Rafailovićima, Sutomoru, Tivtu i Čanju.

U svakom slučaju, Primorje je privlačno za djecu iz naših krajeva – ističe direktor Osnovne škole ,,Oktoih“ Vukić Konjević.

I direktorice osnovnih škola ,,Štampar Makarije“ i ,,Maksim Gorki“, Milica Stanković i Snežana Irić navode da je izbor mjesta za izvođenje škole u prirodi i u slučaju njihovih škola uslovljen istim faktorom.

- To su do sada bili isključivo Bečići i Sutomore. Roditelji su upoznati da objekata sa tako velikim smještajnim kapacitetima u drugim gradovima nema. Na sjeveru mi, nažalost, nemamo objekat koji bi mogao da primi djecu u grupama od oko 160. I kada ih u devetom razredu vodimo na ekskurziju, npr. Žabljak, oni su u tom slučaju smješteni u po tri hotela, pri čemu ti hoteli ne zadovoljavaju uslove koje tražimo za izvođenje škole u prirodi, sopstvena dvorišta, sportske terene i sl. – navodi Irić.

Pomenuti fakori, kako se čini, uslovljavaju, ograničavaju i profilišu broj mjesta koje djeca mogu upoznati kroz realizaciju škole u prirodi, ali to, kako navode naši sagovornici, ni u jednom smislu ne umanjuje  oduševljenje učenika koji se svake godine u velikom broju odazivaju ovom vidu organizovanog vaspitno obrazovnog rada. Grupe su brojne i broj polaznika u slučaju ,,Štampar Makarija“ se približava cifri od 900 učenika. 

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika