Politika

Od kada ste u Alijansi, oslabio je uticaj Moskve

 NATO ne znači samo vojno savezništvo nego je i civilizacijski izbor razvoja jedne države, a Rusija pokušava preko pojedinih trećih zemalja, koje su članice Alijanse, da spriječi naše zbližavanje sa ovom organizacijom i zbog toga nam je od izuzetne važnosti iskustvo Crne Gore, kazao je u intervjuu Pobjedi zamjenik ministra vanjskih poslova Ukrajine Vasil Bodnar.
Od kada ste u Alijansi, oslabio je uticaj Moskve
Nova PobjedaIzvor

Istakao je da je Ukrajini potrebna podrška naše zemlje, posebno u svjetlu činjenice da je Rusija pokušala da spriječi i ulazak Crne Gore u NATO.

- U tom smislu, Ukrajina i Crna Gora imaju zajedničke izazove. Za vas je to bilo aktuelno zbog pokušaja državnog udara iza kojeg je stajala Rusija, a mi smo i danas u ratu sa Rusijom na istoku naše države – rekao je on.

POBJEDA: Smatrate li da se Crna Gora samim ulaskom u NATO zaštitila od ruskog uticaja?

BODNAR: Sigurno je da uticaj Rusije neće biti tako velik nakon ulaska u NATO. Ulaskom u NATO može se doći do sigurnosti i unutar zemlje, ne samo zbog spoljnih uticaja. Vi ste bili ugroženi od Rusije kroz pokušaj državnog udara i nadam se da će to biti najgore što će se ubuduće desiti vašoj državi od ove zemlje.

POBJEDA: U kojoj mjeri očekujete podršku naše zemlje na putu ka Alijansi i pribojavate li se da će Rusija pokušati da spriječi vaš put?

BODNAR: Imali smo vrlo uspješne razgovore sa crnogorskim kolegama na tu temu. Nama je značajno iskustvo svake zemlje koja se priključila NATO savezu, naročito iskustvo novih zemalja članica kao što je Crna Gora i njeno iskustvo u pregovorima. To nam je važno sa stanovišta unutrašnje bezbjednosti jer, kao što je poznato, mi smo meta ruske agresije. Članstvo u NATO ne znači samo vojno savezništvo, nego i civilizacijski izbor države.

Zato nam je važno da se zbližavamo sa drugim zemljama koje su članice saveza. Rusija pokušava da preko pojedinih trećih zemalja, koje su članice NATO-a, spriječi naše zbližavanje sa Alijansom. U tom smislu Ukrajina i Crna Gora imaju zajedničke izazove. Za vas je to bilo aktuelno zbog pokušaja državnog udara iza kojeg je stajala Rusija, a mi smo i danas u ratu sa Rusijom na istoku naše države. 

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika