Društvo

CGO: Ubistvo Jovanovića mjera zaroboljenosti institucija

Ubistvo direktora i glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista Dan Duška Jovanovića ostaje kao upozorenje mjere zarobljenosti državnih institucija političkim uticajem, ocijenili su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).
CGO: Ubistvo Jovanovića mjera zaroboljenosti institucija
MinaIzvor

Koordinatorka programa Demokratizacija i evropeizacija u CGO, Ana Nenezić, ukazala je da ubistvo Jovanovića ni nakon 14 godina nije razjašnjeno u cjelosti.

„Taj zločin ostaje i kao upozorenje mjere zarobljenosti državnih institucija političkim uticajem, a što ograničava njihov profesionalan i odgovoran pristup radu u javnom interesu“, rekla je Nenezić.

Ona je navela da su novinari i ove godine meta brutalnih napada.

Državni organi, smatra Nenezić, ne pokazuju posvećenost da osiguraju zaštitu novinara i da obezbijede uslove za razvoj medijskih sloboda, posebno u dijelu onih medija koji imaju kritički odnos prema nosiocima moći.

„Neprihvatljivo je i poražavajuće da ni nakon 14 godina ne znamo ko je naredio ubistvo Jovanovića, i ko je sve i na koji način u tom zločinu učestvovao, ali i da nema odgovornosti za nedjelotvorno sprovođenje istrage“, ocijenila je Nenezić. 

Najbolja potvrda da ovaj slučaj nikada nije adekvatno procesuiran, prema njenim riječima, je činjenica da su direktni počinioci nakon toliko godina neidentifikovani i da su i dalje na slobodi.

Nenezić je istakla da su nepostupanjem nadležnih organa u slučaju ubistva Jovanovića otvorena vrata za sve naredne brojne napade na novinare u Crnoj Gori, od kojih najveći dio, kako je navela, ostaje neriješen. 

„Dok god slučaj Jovanovića ostane neriješen ne možemo govoriti o Crnoj Gori kao o zemlji vladavine prava, ali ni o izgrađanim institucijama sistema koje imaju nadmoć u odnosu na političku i druge vaninstitucionalne oblike moći“, poručila je Nenezić.

Portal Analitika