Društvo

Pejoviću nagrada "Transformator godine"

Bivši ministar evropskih poslova i glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom (EU), Aleksandar Andrija Pejović, dobitnik je nagrade "Transformator godine" koju dodjeljuje Jadranski Savjet za doprinos u razvoju misli i ideje budućnosti lidera u regionu Jugoistočne Evrope.
Pejoviću nagrada "Transformator godine"
Mina/ Portal AnalitikaIzvor

U Ljubljani je, u petak, povodom petogodišnjice osnivanja Jadranskog Savjeta, organizovana druga konferencija namijenjena budućnosti "Beyond 4.0".

Na konferenciji su nagrađene najuspešnije vlade, kompanije i pojedinci u regionu u oblasti modernizacije, digitalizacije i postizanja standarda četvrte industrijske revolucije.

Pejović je, primajući nagradu, rekao da region mora pristići države naprednih tehnologija kako se ne bi još više proširio postojeći jaz.

On je naglasio da upravo proces evropske integracije nudi okvir za digitalizaciju i modernizaciju, ali i da regija mora iznaći dodatne kreativne mehanizme za povezivanje državne uprave i biznisa služeći se najboljim primjerima iz svijeta.

Nagrada "Transformator godine" za doprinos u razvoju misli i ideje budućnosti, dodijeljena je i Vladi Slovenije, Elektrotehničkom fakultetu Niš, Poslovnoj školi Coutrugli, medijskoj kući N1, prenose agencije.

Predsjednik Vlade Slovenije, Miro Cerar, ukazao je na značaj digitalizacije i povezivanja Balkana s EU u kontekstu zaključaka Samira u Sofiji.

Ko-predsjednik Jadranskog savjeta, Dejan Novaković, naglasio je da je Jadranski savjet značajan za bolje povezivanje regije s tehnologijama kao sto su blokčejn ili cirkularna ekonomija.

Portal Analitika