Kultura

13 Reasons Why, S02:Trake su bile samo početak crnjaka

Serija vas konstantno vuče da gledate dalje, ali između povremenih uzbudljivih otkrića nagurano je previše banalnih dijaloga i loše razrađenih, izuzetno važnih novih tema.
13 Reasons Why, S02:Trake su bile samo početak crnjaka
Marija Ivanović
Marija IvanovićAutor
Nova PobjedaIzvor

Malo je serija podiglo toliko prašine prošle godine kao Netfliksov projekat „13 Reasons Why“. Najtvitovaniji serijal 2017, omiljen među tinejdžerima, zapalio je masu: jedni su ga branili zbog pokretanja debate o problemu rastućeg broja samoubistava tinejdžera u Americi, a drugi optuživali da su upravo tim osjetljivim mladim osobama dali recept za suicid pod izgovorom da žele da im pomognu.

Usponi i padovi

Istina je stala negdje između, jer niti je „13 Reasons Why“ vrsna tinejdžerska drama, niti je toliko pogubna za psihu osoba sa suicidalnim mislima.No, kada je poslije vrlo zaokružene priče iz prve sezone najavljeno snimanje nastavka, tek tada je postalo realno pitanje da li kreator Brajan Jorki zaista ima dobre namjere ili samo eksploatiše osjetljivu, skoro tabu temu da bi zaradio novac. 

Sada kada je novih 13 epizoda dostupno na Netfliksu, imamo odgovor. Druga sezona Netfliksovog hita nije totalna eksploatacija i pokatkad je prilično uzbudljiva, ali je toliko loše vođena i napisana, da je do kraja potpuno izgubila poentu. Nažalost, tek kod finala, poslije više od 10 sati dramskih padova i uspona koji lako hapse pažnju, shvatićete da je nastavak bio - suštinski nepotreban.

Priča se nastavlja pet mjeseci nakon što su javnosti otkrivene Hanine (Ketrin Langford) kasete sa porukama za ljude koji su „doveli do njenog samoubistva“. Njena majka Olivija (sjajna Kejt Volš) sudi se sa srednjom školom „Liberti“, čije indiferentne zaposlene krivi za ćerkinu smrt. Zaljubljeni Klej (Dilan Milet) i ostatak ekipe sa audio kaseta pokušavaju da nađu način da nastave dalje, a da pritom pomognu koliko mogu da se istjera pravda za Hanu.

02-dzesikaOpasni polaroidi

Njihova sudska svjedočenja, kroz koja se obnavljaju scene iz prve sezone, ali dopunjene novim saznanjima, isprepletena su Klejovom često iritantnom misijom da ulovi Haninog silovatelja. U ovom rukavcu priče razrađuje se glavni moto nastavka: „Trake su bile samo početak priče.“

Da, ali zbog smotanog načina na koji Jorki vozi ovu rasklimatanu tinejdž karivolicu – trake su bile samo početak crnjačenja. Crnjak se ovog puta nastavlja preko polaroida sa drugim silovanim djevojkama koji se misteriozno pojavljuju u Klejevom ormariću.

Jorki dotiče važne teme – institucije školstva koje ne umiju da se izbore sa osjetljivom temom i samo pogoršavaju situaciju zabranjujući učenicima da pričaju o samoubistvu.

03-tajlerDrugačiji tretman

Zatim, drugačiji tretman djevojaka i mladića u školi, elaboriran kroz lik Džesike (simpatična Ališa Bo), gdje je učenicama dovoljan jedan kiks da zauvijek budu označene kao „pijane drolje“, a promiskuitetnost donosi muškarcima status najpopularnijih i superkul osoba. I naravno, možda najvažniju temu: nedostatak komunikacije i povjerenja između djece i roditelja, koji uopšte nijesu dobili dovoljno prostora u prvoj sezoni.

Serija je bez sumnje skockana dovoljno dobro da vas vuče da gledate dalje i budi želju da vidite razrješenje, ali između uzbudljivih otkrića nagurano je previše banalnih dijaloga, a glavni motivi nijesu ni napola skuvani. Scene u sudu toliko su neuvjerljivo snimljene, da će iznervirati i gledaoce koji znaju kako izgleda suđenje samo iz filmova, a kamoli pripadnike profesije.

Iritantni duh

Kroz nikad iritantnijeg Kleja otvara se još jedno važno pitanje: da li su žrtve krive zbog toga što su „izazivale“ silovatelje. No, ni ovaj rukavac ne vodi nikuda, a potpuno je obesmišljen i neuvjerljiv vraćanjem Hane kao duha koji posjećuje Kleja i polaže mu račune o svom ponašanju. Ovakvo rješenje je više nego problematično za šou koji se tripuje na megarealističnu dramu.

Kada dođete do finala, u kom jadni, vječito maltertirani Tajler (Devin Druid) donosi odluku da na nasilje odgovori još većim nasiljem, shvatićete da je cijeli narativ izgubio poentu. I da je pucanje na srednjoškolce u najavi samo priprema za potencijalnu treću sezonu, čije snimanje još nije potvrđeno.

No, iako jesmo na ivici da poželimo da nastavka ne bude, serija „13 Reasons Why“ je ipak potrebna tinejdžerima, sudeći po gledanosti i emotivnom uticaju, ma koliko klimava bila. Zbog toga je i šteta što je loše urađena.

FOTO: netflix.com / theguardian.com / indiewire.com

Portal Analitika