Društvo

Rakočević: Nedostaje obavještajni rad u borbi protiv kriminala

Crna Gora ima dobar kadar za borbu protiv kriminala, ali slučajevi brutalnih ubistava govore da nedostaje obavještajni rad, ocijenio je dekan Pravnog fakulteta Velimir Rakočević, navodeći da nijedna država ne može sama da se izbori sa tim problemom.
Rakočević: Nedostaje obavještajni rad u borbi protiv kriminala
Dnevne novineIzvor

On je rekao da su uzroci povećanog broja brutalnih ubistava u Crnoj Gori brojni i vrlo kompleksni, i da je to kombinacija spoljašnjih i unutrašnjih faktora.

“To je ukupni globalni kontekst, jer je kriminal planetarni problem. Crna Gora, zbog vrlo važnog geostrateškog položaja, ne može izbjeći te negativne implikacije. Svjedoci smo nečega što ni najveći pesimisti nijesu očekivali, spirale nasilja koja nikako da prestane”, rekao je Rakočević Vikend novinama.

Kako je naveo, svi oblici teškog kriminaliteta imaju internacionalni karakter, izražene elemente organizovanosti, profesionalnosti u samom izvršenju, a neki obrasci ponašanja u tim kriminogenim krugovima na ovim prostorima prestaju da važe.

“Toliko je ispoljena brutalnost, bezobzirnost i bezosjećajnost da je to gotovo nezabilježeno. Sa druge strane, kriminalci udaraju na onim mjestima i vremenskim intervalima gdje se to najmanje očekuje“, rekao je Rakočević.

On je na pitanje da li Crna Gora ima kvalitetne i kompetentne ljude i institucije koji su spremni da se nose sa ovim problemima kazao da bi bilo nekorektno reći da nema dobar kadar za borbu protiv te pošasti.

“Imamo. Samo je pitanje dobre operacionalizacije. U Crnoj Gori primjenjujemo sve evropske standarde u oblasti bezbijednosti. Na teorijskom, pa donekle i na praktičnom nivou smo potpuno ujednačeni s tim standardima", dodao je Rakočević.

Prema njegovim riječima, slučajevi brutalnih ubistava govore da nedostaje obavještajni rad.

“Očigledno da u dijelu operativnog i analitičkog treba ozbiljno da radimo. Ključna stvar je da naše nadležne službe imaju kriminalistički relevantne informacije, koje generišu pokušaj ili samo pripremu krivičnog djela i da bi se na osnovu njih reagovalo znatno prje nastupanja posljedica“, ocijenio je Rakočević.

Ni najmoćnije države, kako je kazao, nijesu riješile problem kriminala.

“Nijedna država se sama ne može izboriti, jer je ovo internacionalni problem. Ne možemo neko prosječno krivično djelo naći, a da je vezano samo za tu državu“, rekao je Rakočević.

On je kao problem istakao pružanje međunarodno pravne pomoći koje je, kako je ocijenio, normativno dobro postavljena, ali u praksi ne funkcioniše dobro.

„Taj proces je u praksi veoma spor. Ako mi na našoj teritoriji nijesmo uspjeli da spriječimo zločin i ako ih odmah ne pohapsimo, a oni zbog našeg položaja i male teritorije brzo napuste zemlju, treba puno vremena dok neko reaguje na poziv za međunarodnu pomoć“, naveo je Rakočević.

On je kazao da Crna Gora dijeli sudbinu okruženja i da je zato potrebna sinergija unutar države i okruženja, kao i međunarodne zajednice da bi bili brži od kriminalaca.

„Jedna država sama ne može da rješava ove probleme, pa taman ona bila najbogatija zemlja na svijetu”, ponovio je Rakočević.

Prema njegovim riječima, treba svi raspoloživi kapaciteti da se usmjere na sprečavanje kriminala.

“Sva osobe koje mogu biti potencijalne mete treba zaštititi, staviti pod pojačanu kontrolu i nadzor, mnogo više ulagati u službe bezbjednosti u smislu jačanja kapaciteta, kompetencija, ovladavanja novim metodama i raditi na bezbjednosnoj kulturi“, smatra Rakočević.

Portal Analitika