Društvo

Ročište prekinuto zbog dobacivanja Perovića

Novinar, publicista i scenarista Šemsudin Šeki Radončić juče je u Osnovnom sudu dao iskaz, u procesu po tužbi novinarki Milke Tadić-Mijović i Milene Perović-Korać zbog navodnih uvreda u tekstovima u državnoj Pobjedi, i kazao da je sa kolegom Markom Vešovićem napisao dokumentarni roman „Miško Kesedžija i njegove bize“ kako bi odgovorili na „najmonstruoznije bljuvotine koje nedjeljnik Monitor“ iznio na njihov račun.
Ročište prekinuto zbog dobacivanja Perovića
Nova PobjedaIzvor

Za sadašnju direktoricu Centra za istraživačko novinarstvo Tadić-Mijović i njenu koleginicu, urednicu Monitora Perović-Korać, sporna je čitava serija tekstova koji su objavljivani u državnoj Pobjedi od juna 2011. do aprila 2012, pa su zbog „uvreda i govora mržnje“ podnijele tužbu protiv Pobjede, njenog tadašnjeg glavnog urednika Srđana Kusovca i države.

PUNA KANCELARIJA

- Tužilje su rekle da smo krivi jer smo ih uporedili sa stokom. Zapravo je Milka Tadić-Mijović ta koja je čitavu naciju nazvala ovcama i to je fašizam. Ona je uporedila građane Crne Gore sa ovcama koje su medicinski dokazano najgluplje životinje na svijetu. Više je nego licemjerno tražiti da se nama sudi, po navedenoj sudskoj praksi, a objavljivati ovakvu naslovnu stranu (pokazujući naslovnu stranu Monitora na kojoj je naslikana ovca, a piše „Otpor stoko“). Da je Monitor ozbiljna novina nakon ovakve naslovne strane vlasnik Miodrag Miško Perović trebalo je da smijeni direktoricu i glavnog urednika ili čak da razmisli o varijanti da ukine novinu- rekao je Radončić u iskazu.

Apsurdno mu je da se Tadić- Mijović žali na Vešovićeve stilske figure, koje je ranije uzdizala.

- Dokazao sam kako su stilske figure, hiperbole, ironija, sarkazmi i metaforičko izražavanje u našoj knjizi „Miško Kesedžija i njegove bize“, zbog koje Pobjedu i tadašnjeg urednika Srđana Kusovca tuže Milka Tadić i Milena Perović, mnogo blaže od onih koje je Marko Vešović nekada pisao u Monitoru, a objavljivala tadašnja direktorica Milka Tadić i govorila da je to „strastveno, sočno i produhovljeno muško pisanje“ - kazao je Radončić.

Kancelarija sudije Dragana Šćepovića bila je mala za publiku zainteresovanu da čuju Radončićev iskaz. Pojedini su dobacivali i ometali suđenje.

Ročištu su juče, pored ostalih, prisustvovali direktor koncerna koji izdaje Vijesti Željko Ivanović, glavni urednik Mihailo Jovović, kao i vlasnik Monitora Miodrag Miško Perović, te urednik ovog nedjeljnika Esad Kočan i novinar Zoran Radulović.

ETIKETE

Govoreći o etiketama koje mu je „lijepio“ Monitor, Radončić je juče u sudnici kazao da su, između ostalog, u ovom nedjeljniku napisali: „Šeki ti si prodana duša“. Miodrag Perović je na to, iz publike, prokomentarisao: „Što jes, jes“.

Nakon što je Perović to dobacio, a sudija nije reagovao, advokat Pobjede Nikola Martinović zatražio je izuzeće sudije Šćepovića i rekao da je nečuveno što je izostala reakcija.

- Nijesam čuo da je to rekao- branio se sudija Dragan Šćepović.

Nakon Martinovićevog zahtjeva pretres je odgođen na neodređeno vrijeme.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika