Svijet

Ranjeno 86 Palestinaca

Desetine Palestinaca ranjeno je danas duž granice pojasa Gaze i Izraela, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.
Ranjeno 86 Palestinaca
N1Izvor

Kako se navodi, većini od 86 ranjenih ukazana je pomoć jer su udahnuli suzavac, dok su neki zadobili rane od bojeve municije.

Izraelska vojska je saopštila da su Palestinci pokušali da oštete graničnu ogradu, da su kotrljali zapaljene automobilske gume i bacali eksplozivne naprave na vojnike. Vojnici su ih rastjerivali suzavcem i bojevom municijom.

Lideri Hamasa, islamske ekstremističke organizacije koja vlada pojasom Gaze, posjetili su protestne šatore podignute blizu granice i obećali da će se nedjeljni protest koji oni predvode nastaviti. Više od 110 Palestinaca je poginulo od izraelske vatre otkako su protesti počeli 30 marta.

Izrael kaže da brani svoju granicu, kao i obližnja naselja. Ta zemlja optužuje Hamas da pokušava da izvede napade pod okriljem protesta.

Palestinci su demonstracije, nazvane "Marš povratka", organizovali, kako tvrde, protiv izraelske i egipatske blokade pojasa Gaze i za pravo na povratak palestinskih izbjeglica na sadašnju teritoriju Izraela.

Portal Analitika