Svijet

Skoplje i Atina ponovo bez dogovora

Optimizam grčkih i makedonskih diplomata da bi šefovi diplomatija dvije zemlje, Dimitris Kocijas i Nikola Dimitrov, mogli u Njujorku postići dogovor o imenu Makedonije i na taj način otvoriti vrata makedonskim integracijama u NATO i EU, pokazao se neosnovan, jer su dvodnevni pregovori ostali bez rezultata.
Skoplje i Atina ponovo bez dogovora
RTSIzvor

"Nemamo dogovor. Dvije strane nastavljaju pregovore. Na dobrom smo putu. Dvojica ministara će u Briselu nastaviti dijalog", rekao je poslije razgovora Metju Nimic, koji u ime UN već 21 godinu posreduje u rješavanju ovog spora.

Nimic je, kao i mnogo puta ranije, rekao da očekuje da će dvije strane pronaći rješenje problema.

"Pregovori su značajno intenzivirani. Kao što sam rekao, dvije strane imaju čvrste stavove jer su u pitanju nacionalni interesi. Dvije strane prepoznaju važnost postizanja rješenja i odlučne su da do toga dođe", rekao je Nimic.

Kocijas i Dimitrov su, tokom dva dana pregovora u sjedištu UN, više od deset časova pokušavali da pronađu obostrano prihvatljivu formulaciju za buduće ime Makedonije, nadajući se da bi mogli da iskoriste momentum nastao poslije makedonskog predloga "Republika Ilindenska Makedonija".

Dvojica ministara, poslije ove runde pregovora, nisu komentarisali tok dijaloga.

Taj predlog nije naišao na pretjerano oduševljenje opozicije u Atini, dok su vlast i opozicija u Makedoniji bili prilično uzdržani nadajući se da bi prihvatanje ovog imena moglo ubrzati makedonske evroatlantske integracije.

Skoplje i Atina se nadaju da bi problem koji već više od četvrt veka potresa odnose dvije države mogao biti rješen do leta, čime bi bila uklonjena najveća prepreka za ulazak Makedonije u NATO.

Atmosfera je, međutim, uzavrela na obje strane, pa su u Makedoniji ali i u Grčkoj održani protesti protiv mogućeg sporazuma, a početkom sedmice Kocijas je dobio kovertu u kojoj se nalazio metak.

Ujedinjene nacije već 27 godina pokušavaju da pronađu kompromisno rješenje oko naziva Makedonije. Atina ne priznaje naziv "Republika Makedonija" i tvrdi da je to ime sjeverne grčke provincije i to od antičkih vremena. Grčka je zbog toga blokirala prijem Makedonije u NATO.

Zbog spora sa Grčkom, Makedonija je poslije proglašenja nezavisnosti, 1991. godine, primljena u UN pod privremenim nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

Portal Analitika