Abiznis

Elektroprivreda, Bemax i Voli Trade lideri

Elektroprivreda (EPCG), Bemax i kompanija Voli Trade su po prihodima, dobiti i broju zaposlenih u prošloj godini bili lideri u kategoriji velikih preduzeća, pokazali su rezultati projekta 100 najvećih u Crnoj Gori.
Elektroprivreda, Bemax i Voli Trade lideri
Mina biznis/Portal AnalitikaIzvor

Osnivač BI Consultinga, provajdera poslovnih informacija, Ratko Nikolić, danas je na završnoj konferenciji za novinare, nakon četvoromjesečne kampanje, predstavio listu 25 preduzeća koja su osvojila priznanja po definisanim kategorijama.

On je rekao da su, na bazi predatih finansijskih izvještaja za prošlu godinu, rangirana mikro, mala, srednja i velika preduzeća po prihodima, profitu i broju zaposlenih.

„U kategoriji velikih preduzeća, EPCG je lider po prihodima koji su u prošloj godini iznosili 276,16 miliona EUR. Po dobiti je prvorangirani Bemax sa 20,9 miliona EUR, a po broju zaposlenih Voli Trade, koji je u prošloj godini imao 1,87 hiljada radnika“, kazao je Nikolić.

On je saopštio da je, u kategoriji srednjih preduzeća, podgorička Neregelia lider po prihodima koji su u prošloj godini iznosili 56,24 miliona EUR, po dobiti kompanija Gradir Montenegro sa 7,78 miliona, a po broju zaposlenih Tobacco S Press sa 825.

U kategoriji malih preduzeća Carlsberg Montenegro je lider po prihodima, koji su u prošloj godini iznosli 13,17 miliona EUR, dok je prvorangirana po dobiti podgorička firma Domen sa 2,26 miliona EU. Lider po broju zaposlenih u toj kategoriji je Securitas Montenegro sa 517.

Nikolić je naveo da je u kategoriji mikro preduzeća prvorangirana po prihodima firma BWA iz Tivta, koja se bavi uslugama u pomorskom saobraćaju. Ona je u prošloj godini ostvarila prihode od 3,95 miliona EUR.

„Po dobiti je u toj kategoriji lider barska kompanija Capris, koja pruža pomorske usluge i koja je dio većeg sistema sa sjedištem u Sloveniji. Ona je u prošloj godini imala dobit od 278,28 hiljada EUR. Po broju zaposlenih lider je Halotaxi Podgorica sa 82 radnika“, precizirao je Nikolić.

On je rekao da je, u okviru projekta, napravljena i analiza 12 privrednih grana, u okviru kojih su najuspješniji rangirani po prihodima.

„U sektoru trgovine lider je Voli Trade sa ostvarenh 209,04 miliona EUR prihoda u prošloj godini. U sektoru hotelijerstva prvorangirana je Hotelska grupa (HG) Budvanska rivijera sa 20,96 miliona EUR prihoda, u sektoru upravljanje nekretninama Delta M sa 11,27 miliona, a u sektoru revizije i računovodstva Deloitte sa 956,46 hiljada EUR prihoda“, saopštio je Nikolić.

U sektoru građevinarstva lider po prihodima je kompanija Bemax sa 87,86 miliona EUR, u sektoru hrane i pića Mesopromet Bijelo Polje sa 55,94 miliona, u sektoru ostala proizvodnja i prerada prvorangirani je Rudnik uglja sa 42,44 miliona, a u sektoru telekomunikacije Crnogorski Telekom sa 86,39 miliona.

Nikolić je naveo da je u sektoru informacionih tehnologija (IT) prvorangirana po prihodima u prošloj godini kompanija Comtrade Distribution Podgorica sa 19,7 miliona EUR.

„U sektoru naftnih derivata lider je Jugopetrol sa ostvarneih 136,26 miliona EUR, u sektoru farmacije Apoteke Crne Gore Montefarm sa 59,3 miliona, a u sektoru medicinskih usluga Institut „Simo Milošević“ sa 10,6 miliona EUR prihoda“, kazao je Nikolić.

On je rekao da su na kraju izdvojili i kompanije koje ostvaruju rast prihoda, uz isti ili veći broj zaposlenih u posljednjih nekoliko godina, i koje ostvaruju pozitivan rezultat poslovanja i njih rangirali po prihodima.

„Njih 450 je zadovoljilo kriterijume. To su sve rastuće kompanije, a najveća među njima je Voli Trade sa ostvarenih 209,04 miliona EUR prihoda“, precizirao je Nikolić.

Projekat 100 najvećih u Crnoj Gori se realizuje u partnerstvu sa ministarstvima finansija i ekonomije, a pokrovitelj je Societe Generale banka Montenegro. 

Ključni ciljevi projekta su da se, kroz promociju najvećih i najuspješnijih kompanija, promoviše pozitivna poslovna praksa, unaprijeđuje kultura finansijskog izvještavanja i stimuliše formalna u odnosu na neformalnu ekonomiju.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija, Nemanja Katnić, kazao je da je projekat priveden kraju na uspješan način i da je dao očekivane rezultate.

„Projekat je dao inovativni pristup u mjerenju, saopštavanju i predstavljanju rezultata. Danas su analitika i način prikupljanja podataka izazov, a projekat je svemu tome dao dodatan rezultat“, naveo je Katnić.

On je ocijenio da je lista kompanija pokazala da u Crnoj Gori vlada jedan konkurentan sistem koji je sposoban za dalji razvoj.

Generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje fondovima Evropske unije (EU) u Ministarstvu ekonomije, Radosav Babić, saopštio je da projekat promoviše kompanije koje ostvaruju odlične poslovne rezultate i čiji su proizvodi i usluge prepoznati na tržištu.

„Vlada ulaže konstatan napor kako bi poslovni ambijent učinila još atraktivnijim i podstakla konkurentnost privrede, dok Ministarstvo kreira podsticaje za privredu i buduće preduzetnike“, naveo je Babić.

Direktor Sektora za poslovanje sa privredom Societe Generale banke Montenegro, Samo Jovićević, kazao je da su u toj finansijskoj instituciji zadovoljni činjenicom da je u posljednja dva mjeseca izbor 100 najvećih u Crnoj Gori najkomentarisaniji projekat u crnogorskoj ekonomskoj javnosti.

„Raduju i podaci koji govore da je prošla godina bila izrazito uspješna za crnogorska preduzeća i da su mnoga od njih ostvarila najbolje rezultate od osnivanaj“, poručio je Jovićević.

On je rekao da su većina kompanija koje će biti nagrađene u ovogodišnjem izboru, dugogodišnji klijenti Societe Generale banke.

B2B marketing & ICT menadžer u Crnogorskom Telekomu, Tihomir Nikčević, kazao je da je od posebne važnosti što projekat afirmiše transparentno i odgovorno poslovanje koje predstavlja preduslov za poboljšanje konkurentnosti i unaprijeđenje sveukupnog poslovng ambijenta.

„Upravo su to vrijednosti koje Telekom promoviše kroz sopstvene aktivnosti u svakodenvnoj komunikaciji sa korisnicima i poslovnim partnerima“, dodao je Nikčević

On je naveo da su u kompaniji posebno zadovoljni što su, kao partner u projektu, dobili priliku da sopstvenim primjerom ukažu na glavne odlike savremenog i uspješnog poslovanja.

Kruna rada na projektu je publikacija Poslovne novine – 100 najvećih u Crnoj Gori, koja će biti predstavljena na svečanosti u srijedu.

Portal Analitika