Politika

Bez rasprave o zahtjevu za smjenu Radonjića

Savjet Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) nije danas raspravljao o zahtjevu za smjenu predsjednika Agencije Sretena Radonića, jer inicijativa Vanje Marković Ćalović, kako je obrazloženo, nije sadržala formalne razloge da bi bila stavljena na dnevni red.
Bez rasprave o zahtjevu za smjenu Radonjića
MinaIzvor

Predsjednica Savjeta Agencije, Goranka Vučinić, kazala je da nijesu dostavljeni predlozi ni dokumentacija na osnovu kojih bi se raspravljalo o toj inicijativi.

„U njoj nijesu navedeni razlozi koji su zakonom prepoznati kao razlozi za razrješebnje direktora Agencije, niti su dostavljeni dokazi i argumenti“, rekla je Vučinić.

Ćalović Marković je jedina glasala da njen predlog bude na dnevnom redu sjednice Savjeta.

Ćalović Marković je predloženo da inicijativu dopuni, kako bi se nakon toga dogovorilo eventualno održavanje posebne sjednice.

Vučinić je ocijenila da je inicijativa Ćalović Marković neozbiljna i da predstavlja vid nipodaštavanja Agencije i članova Savjeta.

Ćalović Marković je kazala da je inicijativu podnijela na osnovu izvještaja Evropske komisije u kojem je navedeno da se mora omogućiti da ASK radi nezavisno od bilo kakvog uticaja, obezbijediti maksimalnu transparentnost i integritet, nepristrasnost i odgovornost rukovodstva Agencije.

Ona smatra da bi Radonjić trebalo da bude razriješen jer, kako je rekla, nije uradio ništa, nema rezultata u ključnim oblastima, niti jednog funkcionera za kojeg je otrkiveno da je u konflikut interesa ili da je nezakonito stekao imovinu.

„Zato što je progonio samo pojedine partije, nije uradio ništa po pitanju ozbiljnog rješavanja problema vezano za finansiranje stranka i više puta pristrasno i eksplicitno podržavo Demokratsku partiju socijalista (DPS)“, dodala je Ćalović Marković.

Ona je kazala da ne postoji ni jedan razlog da se Radonjić ne razriješi ukoliko se krene sa iznošenjem konkrentih argumenata.

„Očigledno je da ne postoji politička volja. Nema forme koju ja mogu da napišem da bi Vama bila zadovoljavajuća da inicijativu stavite na dnevni red“, istakla je Ćalović Marković.

Ćalović Marković je rekla da Radonjić doveden na čelo ASK-a kako bi donosio odluke koje će da štite DPS i njene visoke funkcionere.

„To je fundementalni i ključni razlog zašto je podnosim inicijativu da se na dnevni red stavi pitanje njegovog razrješenja“, rekla je Ćalović Marković dodajući da materijal koji je dostavila smatra izuzetno ozbiljnim.

Ćalović Marković je nakon toga napustila sjednicu.

Radonjić je kazao da podržava svaku inicijativu koja se odnosi na njegov ili razrješenje članova Savjeta , ali samo ukoliko je u skladu sa zakonom.

Kako je rekao, potpuno je jasno ko je danas pominajo politiku i političke procese.

„Njenu inicijativu i ovakav nastup smatram završnom konvecijom političkih subjekata koje ona ovdje predtavljai zloupotrbu sjednica Savjta“, naveo je Radonjić.

Portal Analitika