Crna hronika

Maksić: Ja ne vjerujem dokle ovo ludilo ide, uzmite mač i posjecite nam glave!

Suđenje optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra, prekinuto je zbog zahtjeva advokata Jugoslava Krpovića da se iz postupka izuzme Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić. Krpović je u svom zahtjevu obrazložio da je Katnić na prethodnom ročištu iznosio neistine kako bi uvijredio njegovu branjenicu Branku Milić. Zahtjevu su se pridlužili Branka Milić kao i advokat Miroje Jovanović. Na kraju današnjeg ročišta za riječ se javio optuženi Maksić koji je kazao da 20 mjeseci trunu u zatvoru dok se pojedini brane sa slobode. On je dodao da se u pritvoru razbolio dobivši šećer i visok pritisak te da mu ne preostaje ništa više bez da ''stavi štrik oko glave i da se objesi''.
Maksić: Ja ne vjerujem dokle ovo ludilo ide, uzmite mač i posjecite nam glave!
Portal AnalitikaIzvor

Tok suđenja:

9:40 Optuženi Maksić se po prekidu suđenja javio za riječ.

''Ja ne vjerujem dokle ovo ludilo ide. Šta je sa nama, ajde da nas pobiju pa sudite onima što su napolju. Ja sam 20 mjeseci u zatvoru. Zbog čega? Bili su tu političari koji su isto osumnjičeni vi ste ih pustili da ne prisustvuju, prvo mjesec, pa dva, i oni sada šetaju napolju i rade šta hoće. A kakva su naša prava? Da trunemo tamo. Došao sam kao zdrav čovjek. Sada pijem sedam tableta dnevno. Dobio sam šećer, visok pritisak. Ja stvarno ne mogu da se žalim na doktore koji rade tamo, dođu stalno donesu tablete, komandir je više puta dolazio u jedan ujutru da me vodi da primim injekciju ali ovo je ludilo i ja treba da stavim štrik oko vrata i da se objesim. Evo sudija kod vas je mač pa nam posjecite glave'', kazao je Maksić.

Predsjedavajuća sutkinja Mugoša je kazala da ona nema mač i da nikome neće sjeći glave već da poštuje pravila i Zakon u Crnoj Gori.

''Ja mač nemam i nikome neću sjeći glave. Zakon se mora poštovati. Ne radi se o tome da sud neće da sudi. Radi se o tome da optuženi koji sa slobode koriste svoja prava. Ja vas u potpunosti razumijem ali onoga trenutka kada se podnese zahtjev za izuzeće ovo vijeće više ne može da radi'', objasnila je Mugoša.

9:35 Sutkinja je kazala da Zakon o krivičnom postupku ne poznaje predlog kakav je podnio advokat Miroje Jovanović.

''Zakonom je vrlo jasno i tačno navedeno da se pretres prekida i spisi dostavljaju onome ko odlučuje u trenutku kada se podnese zahtjev za izuzeće i da se ne može ni jedna procesna radnja sprovesti prije odluke. Sud donosi rješenje - današnji pretres se prekida a nastavlja se 31.05. u 9 časova'', kazala je Mugoša.

9:34 Advokat Miroje Jovanović se takođe pridružuje i stavlja zahtjev za izuzeće Glavnog specijalnog tužioca zbog istih razloga koji su već navedeni. Jovanović predlaže da se danas radi a da na kraju današnjeg pretresa se spisi predmeta dostave Vrhovnom državnom tužiocu.

''Posebno jer su ljudi pod mjerama ograničenog kretanja ili pritvora'', kazao je Jovanović.

9:30 Optužena Milić Branka dopunjuje predlog i navodi da je Glavni specijalni tužilac prekršio kodeks tužilačke etike kada je pokazao diskriminatorski odnos prema njoj i njenom udruženju.

9:25 Advokat Jugoslav Krpović se javio za riječ i kazao da je Glavni specijalni tužilac na jučerašnjem glavnom pretresu uvrijedio njegovu branjenicu kazavši da je Svesrpski četnički pokret osnovan kao kriminalna organizacija da bi izvršio krivično djelo a da je kasnije ugašen da bi se prikrili tragovi.

''Ja prilažem izvod iz regristra koji govori da taj pokret još uvijek funkcioniše. Zbog kršenja tužilačke etike ja tražim da Vrhovni državni tužilac iz ovog postupka izuzme Katnića jer je pokazao veliku neobjektivnost, iznosio je činjenice na glavnom pretresu koje nisu provjerene sa namjerom da se uvrijedi moja branjenica'', kazao je Krpović.

9:19 Maksić je dodao da su pominjali kulturno društvo, guslarsko zbivanje i večeru, kao i da im je pomenuto da će biti gosti Ravnogorskog pokreta Kolašin.

9:18 Katnić je pitao Maksića da li je išao za Podgoricu na promociju knjige ili da se dogovaraju oko promocije?

''Mene je Čaruga pozvao i kazao da idemo na promociju knjige i da idemo kao gosti u Podgorici. Ko je bio na sastanku i šta su dogovarali ja stvarno ne znam niti mi je ko šta rekao. Eto telefon je tu. Da li ima bilo kakva poruka da sam sa nekim nešto dogovarao? Striktno smo došli na promociju knjige. Rečeno nam je da će promocija biti održana 15. u popodnevnim časovima da bi mi imali vremena da se vratimo kući. Jedino nam je rečeno da će promocija biti u Podgorici i da će nas sačekati neki Pajo i da će nam reći šta i kako detaljnije'', kazao je Maksić.

maksic

9:16 Sutkinja je pitala optuženog Maksića da pojasni koja je nošnja u pitanju.

''To je narodna srpska nošnja. Ja živim u gradu od dva miliona stanovnika preko 30 godina i niko me do sada nije zaustavio. I neko sada da kaže da sam ja kriminalac jer nosim tu nošnju. Ja kada bih imao pare ja bih je nosio sa ponosom, ali nemam jer ta nošnja košta preko 1000 eura. Ovo je pravoslavni narod to su naša braća'', kazao je Maksić.

9:14 Katnić je kazao da smisao rada tužilaštva nije da dokaže da se radi o četničkoj nošnji već da se dokaže da je u pitanju zajedničko djelovanje. ''I mi to uspješno dokazujemo'', kazoa je on.

9:14 Đorđević je odgovarajući na pitanje Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, kazao da se time bavio prije desetak godina a da je sada prešao na tapetarenje zbog povećanog broja Kineza na tržištu.

djordjevic

9:12 Optuženi Đorđević Srboljub se javlja za riječ i navodi da se juče nije osjećao dobro i bilo mu je teško pa želi da pojasni svoje odgovore.

''Kombinezon koji sam nosio i koji smo vidjeli na slici je običan, on nije četnički, nema obilježaj. Ja se razumijem u vrste kombinezona jer sam krojač i smišljao sam i krojao ih na hiljade. A za nož sam objasnio juče. Ukrasne trake sam ja nekada izmišljao i dizajnirao modele. Tako da tužiocu mogu reći da taj kombinezon nema veze sa četničkim kombinezonima jer nema obilježaje i vez je drugačiji. Ovi kombinezoni su prilično jeftini i mogu da se kupe svuda. Oni se kreću oko 30, 50 ili 100 eura. Ne znam što znače ove slike, to kod nas nije zabranjeno jer da jeste ja se ne bih ni slikao a ne bi ih ni ostavio na telefon'', dodao je on. 

9:07 Predsjedavajuća sutkinja Mugoša konstatovala je prisustvo zastupnika optužbe, te optuženih i njihovih advokata. Ročištu ne prisustvuju Andrija Mandić i Milan Knežević koji su udaljeni do kraja dokaznog postupka.

Na jučerašnjem ročištu prikazane su fotografije i SMS poruke iz telefona oduzetih optuženoj Branki Milić, svjedoku Mirku Velimiroviću i svjedoku saradniku Saši Sinđeliću.

Milić je u sudnici pokazala barjak Svesrpskog četničkog pokreta, rekavši da će se pripadnici te organizacije sastati kad budu pušteni iz pritvora.

U njenom telefonu su, između ostalog, pronađene fotografije optuženih Dragana Maksića, Milana Dušića i Srboljuba Đorđevića na više lokacija u Podgorici, ali i fotografije Ambasade Njemačke, zgrade Višeg državnog i Specijalnog tužilaštva i zgrade u kojoj se nalaze prostorije DF-a.

Iz telefona svjedoka saradnika Saše Sinđelića pročitane su poruke koje je razmjenjivao sa optuženim Nemanjom Ristićem, prikazana je fotografija njegove avionske karte za Moskvu od 27. septembra 2016. godine, kao i fotografija tadašnjeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića. Specijalni tužilac Saša Čađenović je napomenuo da je to jedina fotografija političara sa Balkana koja je pronađena u Sinđelićevom telefonu.

Na jučerašnjem pretresu se dogodio incident na koji je sudsko vijeće reagovalo naknadno. Naime, optuženi Milan Dušić je, u trenutku dok je Branka Milić bila za govornicom, gestikulirao davljenjem u pravcu advokata. Kako je kasnije objasnio, nije nikome prijetio, već je to, kako je rekao, slobodniji način komunikacije s njegovim braniocem.

Portal Analitika