Abiznis

Vukčević: IRF u Podgorici finansirao projekte od preko 222 miliona

Predsjednik Odbora direktora IRF-a, dr Zoran Vukčević, je izjavio da je ova institucija od osnivanja do sada na području Glavnog grada Podgorica finansirala projekte ukupne vrijednosti 222,1 mil EUR čime su dodatno podstakli crnogorska preduzeća na rast i razvoj, a sve sa ciljem otvaranja novih radnih mjesta.




Vukčević: IRF u Podgorici finansirao projekte od preko 222 miliona
Portal AnalitikaIzvor

"Poznato je da IRF kao razvojna institucija podržava projekte koji imaju značajan uticaj na životni standard građana Crne Gore i samo u periodu od 2015. godine do sada, na području Glavnog grada Podgorica, odobreno je 170 mil EUR kredita čime je otvoreno 1.637 novih radnih mjesta" - istakao je Vukčević.

Posmatrajući za navedeni period strukturu finansiranih projekata IRF-a po djelatnostima, u Glavnom gradu su za sada sektor proizvodne djelatnosti, kao i uslužni sektor, podržani najviše.

Vukčević je dodao da su u prethodnom periodu znatno olakšali pristup kreditnim sredstvima posebnim ciljnim grupama (žene u biznisu, mladi, visokoškolci, tehnološki viškovi, start up, individualni poljoprivredni proizvođači) čak i kroz beskamatne kreditne linije, te su za podršku razvoju preduzetništva, od 2015. godine do sada, u Glavnom gradu izdvojili 6,3 mil EUR.

zoran-vukcevic-dps-pres-002

"Da bi se omogućilo da što više građana uzme stvar u svoje u ruke i sami riješe svoju egzistenciju, IRF je i u ovoj godini obezbijedio beskamatne kreditne linije namijenjene mladim ljudima koji su završili fakultete i koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, ženama koje imaju potencijala za biznis, kao i tehnološkim viškovima koji imaju uslova da se preduzetništvom ponovo zaposle" ističe Vukčević.

IRF je samo u 2016. i 2017. godini, na području Glavnog grada, finansijski podržao projekte vrijednosti 110,1 mil EUR, dok je od početka 2018. godine do sada u Glavni grad plasirano 20,9 mil EUR što iznosi 28% od ukupnih plasmana odobrenih u ovoj godini od strane IRF-a.

„Za ovu godinu pripremili smo preko 30 kreditnih linija, da podržimo različite ciljne grupe i omogućimo svima koji imaju biznis ideje različitog nivoa znanja i potencijala, da pronađu svoju kreditnu liniju kod IRF-a i na taj način započnu biznis. Raspolažemo sa dovoljno sredstava da bismo zadovoljili sve zahtjeve crnogorskih preduzetnika" zaključuje Vukčević.

Portal Analitika