Abiznis

Purišić: Stop sivoj ekonomiji, Vukčević: IRF plasirao 175,6 miliona eura

Na konfereniciji za medije održanoj danas nakon sjednice Vlade, ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić upoznao je javnost sa Informacijom o potrebi Programa osposobljavanja i zapošljavanja mladih sa stečenim visokim obrazovanjem na poslovima neformalnog poslovanja – „Stop sivoj ekonomiji“.
Purišić: Stop sivoj ekonomiji, Vukčević: IRF plasirao 175,6 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

Kako je ministar Purišić istakao, ovaj Program se realizuje treću godinu zaredom od strane Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, Uprave za inspekcijeke poslove, Uprave prihoda i Uprave policije.

„Program je namijenjen nezaposlenim licima za završenim visokim obrazovanjem, koja su starosti do 30 godina, a koja su stekla radno iskustvo od najmanje 9 mjeseci kroz stručno osposobljavanje“ – rekao je ministar i dodao da će u program biti uključeno 180 lica sa evidencije ZZZCG. 

Oni će, nakon obuke, obavljati poslove tehničke prirode – provjera poreskih prijava, prijava za zapošljavanje, utvrđivanje obračuna poreskih obaveza, zapošljavanje stranaca, otkrivanje neformalnog rada i praćenje turističke sezone. Ministar Purišić je naveo da će se Program realizovati u svim opštinama, finansiraće se preko ZZZCG sa pozicije aktivne mjere politike zapošljavanja. Ukupan budžet za sporovođenje programa iznosi 555. 000 eura.

Predsjednik Odbora direktora Investicionio-razvojnog fonda Crne Gore Zoran Vukčević predstavio je na konferenciji za medije Izvještaj o radu Investicionio-razvojnog fonda Crne Gore za 2017. godinu s finansijskim iskazima i Izvještajem nezavisnog revizora za 2017. godinu, koji je Vlada danas usvojila.

vukcevicOn je naveo da je IRF u 2017. godini ukupno plasirao 175,6 miliona eura, što je 46 odsto više od planiranog, a 38 odsto više u odnosu na 2016. godinu. Tokom 2017. godine IRF je od 574 zahtjeva za kredit odobrio 407 ili oko 71 odsto.

Posebna pažnja posvećena je prioritetnim sektorima razvoja - turizam, poljoprivreda, generalno proizvodnja, kao i ravnomjernom regionalnom razvoju. U tom smislu, prema manje razvijenim opštinama plasirano je preko 64 miliona eura.

Kako je istakao, značajno je unaprijeđena kreditna aktivnost i sa aspekta direktnog plasmana:

„Mi smo tokom 2017. godine od ukupnog broja plasmana, 85 odsto direktno plasirali. Dakle, značajna porast i u odnosu na 2016 . godinu, kada je taj procenat bio 71 odsto“ – naveo je Vukčević.

Portal Analitika