Preduzetništvo

Za unapređenje konkurentnosti privrede 120.000 eura

Podrška razvoju sektora privrede, biznis zona i biznis klastera, zatim procesu strateškog planiranja razvoja jedinica lokalne samouprave, kao i razvoju nacionalnog brenda biće i ove godine u fokusu zajedničkog projekta Ministarstva ekonomije i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), za koji će biti opredijeljeno 120.000 eura, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.
Za unapređenje konkurentnosti privrede 120.000 eura
Portal AnalitikaIzvor

Generalni direktor za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima Radosav Babić i stalna predstavnica UNDP-a za Crnu Goru Fiona Mekluni potpisali su danas Sporazum o finansiranju, u cilju nastavka implementacije projekta „Unapređenje konkurentnosti privrede u Crnoj Gori“.

„Tri direktorata u Ministarstvu ekonomije, i to Direktorat za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljane EU fondovima, Direktorat za razvoj i Direktorat za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača, opredjelili su finansijsku podršku u iznosu od 70.000 eura, dok će ukupan budžet za realizaciju projekta sa kontribucijom UNDP-a iznositi 120.000 eura“, kazao je Babić.

Cilj projekta je, kako je dodao, jačanja sektora mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, unapređenje saradnje sa jedinicama lokalne samouprave i razvoja poslovne infrastrukture, ali i unaprjeđenje konkurentnosti države i njene bolje vidljivosti i prepoznatljivosti na inostranom tržištu.

„Rezultati koje smo realizacijom ovog projekta ostvarili prethodnih godina, govore nam da smo na pravom putu kada je u pitanju saradnja sa privrednim sektorom i jedinicama lokalne samouprave. Svakako bih izdvojio projekat 'Biznis karavan', čijom smo realizacijom omogućili veću transparentnost državnog aparata, direktnu komunikaciju sa privrednim sektorom i doprinjeli da sve aktivnosti sprovedene u okviru projekta budu predstavljene ciljnim grupama, kazao je Babić i podsjetio da je u okviru 9 programa finansijske i tehničke podrške razvoju biznisa Ministarstvo ekonomije za 2018. godinu opredijelilo oko 1,8 miliona eura.

Stalna predstavnica UNDP-a za Crnu Goru Fiona Mekluni kazala je da je veoma zadovoljna što su se dosadašnje aktivnosti pokazale korisne za poboljšanje ukupne poslovne klime u državi, privlačenje investitora i stvaranje novih mogućnosti za zapošljavanje.

„To je razlog zašto smo u UNDP-u zadovoljni što aktivnosti na ovom projektu nastavljaju sa realizacijom i u 2018. godini, i to sa nekim novim inicijativama, kao što su one koje se odnose na promociju nacionalnog brenda, za koju sam sigurna da će biti jednako uspješna i efikasna kao ostale aktivnosti realizovane u prethodnim godinama“, kazala je Mekluni.

Projekat „Unapređenje konkurentnosti privrede u Crnoj Gori“ realizuje se u kontinuitetu od 2014. godine.

Projekat podrazumijeva sprovođenje aktivnosti koje se odnose na: podršku razvoju i jačanju kapaciteta mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, tehničku podršku daljem razvoju klastera, podršku procesu strateškog planiranja razvoja jedinica lokalne samouprave, realizaciju Biznis karavana i nacionalni brend.

Portal Analitika