Abiznis

MBA: Značaj povezivanja kulture i biznisa za ukupan razvoj

Sprega kulture i biznisa je veoma značajna jer se na taj način obezbjeđuje veća promocija kulturnih dobara i obogaćuje turistička ponuda, odnosno kvalitetniji sadržaj te ponude, što sa druge strane utiče na razvoj biznisa u sektoru turizma, ali i u drugim sektorima sa kojima je turizam u neposrednoj vezi, kao što je npr. sektor poljoprivrede. Na ovaj način se, dakle, dodatno promovišu kulturne vrijednosti Crne Gore, što je svakako u interesu države Crne Gore, ali i samog biznisa, saopšteno je iz Montenegro biznis alijanse (MBA).
MBA: Značaj povezivanja kulture i biznisa za ukupan razvoj
Izvor

“Za biznis i njegov razvoj ne postoje sektorska ograničenja, odnosno oblasti u kojima se on ne može razvijati. Zato je neophodno podstaći njegov razvoj na svim nivoima i u svim oblastima. Jedino razvijeni biznis može obezbijediti brži napredak naše ekonomije i rast standarda naših građana. MBA nastoji da svojim aktivnostima pomogne intenziviranju saradnje sektora kulture i biznisa. S tim ciljem je prošle godine i potpisan Sporazum o saradnji sa Ministarstvom kulture, odnosno Upravom za zaštitu kulturnih dobara”, navedeno je u saopštenju.

Kao potvrda o opravdanosti njihovih nastojanja za većom povezanošću sektora kulture i biznisa su i brojne ankete i istraživanja koje pokazuju sve veći uticaj kulture prilikom odluke o tome gdje putovati i provoditi odmor.

“Tako npr. studija Evropske komisije pokazuje da 26% Evropljana navelo kulturu kao glavni kriterijum prilikom odlučivanja za putovanje, dok i za ostale kultura jedne zemlje predstavlja značajni dio turističke ponude. Obzirom na činjenicu da Crna Gora zaista ima što da ponudi kada su kulturna dobra u pitanju, kako nepokretna, tako i pokretna, potreba snažnijeg povezivanja kulture i biznis sektora nameće se kao neophodnost. U narednom periodu MBA će svojim aktivnostima nastojati da pruži puni doprinos u tom pravcu”, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika