Abiznis

DARMANOVIĆ: Planirano da NDKP do kraja juna zaposli 55 radnika

Probna proizvodnja u Novom duvanskom kombinatu Podgorica počinje danas puštanjem u rad pogona za proizvodnju king size cigareta. Izvršna direktorica kompanije, Savka Darmanović, kazala je okupljenim novinarima da su zaključeni ugovori o otkupu duvana sa 56 proizvođača i da je planirano da do kraja juna ova kompanija zaposli 55 radnika.
DARMANOVIĆ: Planirano da NDKP do kraja juna zaposli 55 radnika
S. G.
S. G.Autor
Portal AnalitikaIzvor

Prema njenim rijećima, kompanija će godišnje proizvoditi do 15 miliona šteka cigareta. 

“Od potpisivanja ugovora sa Vladom do danas smo prešli zahtjevan put i sagradili modernu fabriku, koja će imati tri proizvodne linije. Danas je puštena u rad linija za proizvodnju king size cigareta, koja se sastoji iz dva segmenta: prvi je namijenjen za izradu cigareta, a drugi za njihovo pakovanje. Pored ove, imamo i liniju za proizvodnju cigareta Super Slims, kao i treću liniju, koja je zapravo Filter Tube mašina. Očekujemo da ćemo na ovim proizvodnim linijama godišnje proizvoditi  između 250.000 i 300.000 master case-ova, odnosno od 12,5 miliona do 15  miliona šteka cigareta. Izraženo u novcu, planirana godišnja  proizvodnja iznosiće oko 24 miliona eura”, precizirala je Darmanović.

Kako je dodala, u početnim danima pomaže im i šest radnika koji su došli iz fabrika u Ujedinjenim Arapskim  Emiratima, s ciljem da podijele najbolje iskustvo i znanje sa domaćim radnicima.

“Očekujemo dolazak još deset radnika, koji će nam pomoći da proizvodnju pokrenemo u punom kapacitetu. Pokretanje proizvodnje u punom  kapacitetu nas očekuje već narednog mjeseca. Kompletna proizvodnja namijenjena je za izvoz. Cigarete proizvedene u  Novom duvanskom kombinatu Podgorica biće plasirane na tržišta zemalja Bliskog Istoka, Sjeverne Afrike, kao i velika rastuća tržišta Kine i Brazila. Kod Zavoda za intelektualnu svojinu, registrovali smo 24 brenda za proizvodnju. Naravno, zahtjevi tržišta uticaće na to koji će brendovi dominantno biti proizvođeni u našoj fabrici. Sve je spremno za sekundarnu proizvodnju cigareta. S obzirom na to da je investitor proširio investiciju, koja je do sada dostigla 20 miliona eura, u toku je izgradnja fabrike za primarnu proizvodnju. Imaćemo objedinjen cijeli proizvodni proces – od obrade duvana do gotovih cigareta, u našoj fabrici. U prethodnih nekoliko mjeseci počevši od investitora, arapske  kompanije BMJ Industries, Vlade i Glavnog grada, nadležnih službi, kao  i naših lokalno zaposlenih, svi su uložili velike napore da Podgorica ponovo dobije fabriku duvana. Prije nego rokovi, važno nam je bilo da svi zakoni i sve procedure budu ispoštovani, te da napravimo fabriku koja će biti bezbjedno mjesto za rad naših zaposlenih i isporučivati kvalitetne proizvode tržištu. Vjerujem da smo u tome i uspjeli i da ćemo, sa pokretanjem pune proizvodnje, označiti period novog razvoja duvanske industrije uCrnoj Gori”, naglasila je Darmanović.

Investitor Ahmed Bkairat je u pismu koje je pročitano na ceremoniji otvaranja istakao da ga kao investitora, ali i prijatelja Crne Gore, čini me srećnim  što će 55 ljudi u fabrici naći zaposlenje “i pomoći nam da gradimo ovu, nadamo se, uspješnu priču”.

“Zaposlenima poručujem da će imati svu neophodnu stručnu pomoć za rad na novim proizvodnim linijama. Ustupanje dijela radne snage iz naših fabrika iz  Ujedinjenih Arapskih Emirata potvrda je naše posvećenosti tome da i u  crnogorskoj fabrici duvana primjenjujemo najbolje standarde išto prije krenemo punim kapacitetom. Ovu posvećenost dijeli i naš lokalni upravljački tim, na čelu sa  gospođom Savkom Darmanović, koja će, siguran sam, uspješno voditi Novi duvanski kombinat u narednom periodu.Do sada smo u ovu fabriku uložili 20 miliona eura, čime smo ispunili  Ugovorom o dokapitalizaciji predviđena investiciona ulaganja. Ovaj iznos biće premašen, jer gradimo drugu fazu - primarnu proizvodnju. Investicija iznad ugovorom definisane pokazuje da kao investitor snažno vjerujemo u crnogorsko tršište i perspektive lokalne ekonomije”, naglasio je investitor.

Iako će kompletna proizvodnja biti namijenjena izvozu, on je podvukao da u narednom periodu  planiraju da počnu ispitivanje lokalnog tržišta i upoznavanje sa preferencama lokalnih potrošača, a sve u cilju pripreme potencijalnih proizvoda za lokalno tržište.

“Kao što sam i obećao prilikom moje prethodne posjete Crnoj Gori, nastavljamo otkup duvana od lokalnih proizvođača. Ohrabrujem ih da povećaju obim proizvodnje, kao i da nastave sa daljim unaprjeđenjem kvaliteta duvana. Naši partneri, Vlada Crne Gore i Glavni grad do sada su pokazali podršku i razumijevanje za projekat, na čemu želim da im zahvalim.  Naša saradnja je primjer i dobra poruka za sve ostale zainteresovane  investitore koji su spremni da ulažu u Crnu Goru. Istovremeno, želim  da zahvalim i vlastima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima,za podršku  našoj kompaniji i razvoju i jačanju poslovnih veza između Emirata i  Crne Gore. Uz investicije, mogu da obećam da će Novi duvanski kombinat u  narednom periodu biti kompanija koja će snažno razvijati i svoj  program društveno-odgovornog poslovanja, tako što će podržati razvoj  lokalne zajednice u različitim aspektima. Ćestitam svima koji su vrijedno radili  na tome da se u ovim fabričkim halama danas pokrenu proizvodne linije”, poručio je Bkairat.

Predsjednik Tenderske komisije za privatizaciju Branko Vujović precizirao je da će NDKP, koji se prostire na oko 6.000 kvadrata, biti u punom proizvodnom procesu do kraja godine.

"Sa investitorom iz UAE su potpisani ugovori o upravljanju i dokapitalizaciji. Obaveza investitora bila je da izmiri obaveze za zalihe duvana u pogonu, da redovno izmiruje zarade i ostale tekuće obaveze. Bilo je dosta problema u pokretanju proizvodnje u prvih par mjeseci. Provjeru obima investicija radi međunarodna revizorska kuća. Na skupštini akcionara NDKP-a, koja će biti održana uskoro, država će izaći iz vlasničke strukture i većinski akcionari Novog duvanskog biće Glavni grad i kompanija BMJ industries", naveo je Vujović. 

Gradonačelnik Podgorice, Slavoljub Stijepović, kazao je da je gradnjom NDKP-a sačuvana duvanska industrija u Glavnom gradu i Crnoj Gori.

- Ovim je omogućeno proizvođačima duvana da plasiraju svoj proizvod. Svaki investitor nam je na prvom mjestu. Nastavićemo s Vladom da radimo na poboljšanju poslovnog ambijenta - saopštio je Stijepović.

Predstavnici BMJ Industries iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Vlade i Glavnog grada potpisali su u februaru 2016. ugovor o upravljanju NDKP-om.

Arapska kompanija jedina je dostavila ponudu na šesti tender za privatizaciju, odnosno dokapitalizaciju NDKP i ponudila ulaganja od 20 miliona eura.

Arapi su najavili da će se baviti proizvodnjom svojih brendova, kao što su Oskar, Mak, Napoli, Grand i Ab, a najavljena je i linija za proizvodnju slim i king size cigareta, kao i montiranje linije za proizvodnju duvana.

Portal Analitika