Politika

SUTUR: Crna Gora može u EU prije 2025. godine

Crna Gora će sigurno uspješno preći put do članstva u Evropskoj Uniji, a do konačnog cilja može stići i prije 2025. godine, poručio je potpredsjednik Odbora za evropske poslove u Senatu Republike Francuske Simon Sutur tokom razgovora sa predsjednikom Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrijom Nikolićem i članom Odbora Dragutinom Papovićem.
SUTUR: Crna Gora može u EU prije 2025. godine
Portal AnalitikaIzvor

Govoreći o perspektivi Crne Gore da postane članica EU i prije 2025. godine, predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić, istakao je da Francuska pored jasnog političkog interesa, ima i dodatnu obavezu prema evropskoj perspektivi naše države, imajući u vidu da je Crna Gora 2008. godine svoj zahtjev za članstvo u zajednici najrazvijenijih evropskih naroda, predala upravo Francuskoj. U tom smislu, Nikolić je pozdravio napore koje francuski predsjednik Emanuel Makron ulaže u očuvanje evropskog jedinstva, uz ocjenu da je upravo naglašenija spremnost Evropske Unije da se dalje širi, jedan od ključnih uslova opstanka ideje o ujedinjenoj Evropi.

Tokom razgovora sa crnogorskim kolegama, Sutur je istakao da posjeta senatora Republike Francuske Crnoj Gori, predstavlja kontinuitet zainteresovanosti zvaničnog Pariza za region Zapadnog Balkana, koji, kako je kazao, nakon godina patnje, treba da se pridruži Evropskoj Uniji. Sutur je konstatujući evidentan i vidljiv razvoj Podgorice i Crne Gore, kazao da taj progres prepoznaje i Evropska unija, koja je otvorila 30 pregovaračkih poglavlja za Crnu Goru.

Član Odbora za međunarodne odnose i iseljenike dr Dragutin Papović kazao je da je patriotizam državne politike u Crnoj Gori, oličen u namjeri da naša država bude pristojna zemlja u kojoj će se živjeti lijepo. Do tog ostvarenja se, prema riječima Papovića, dolazi uz podršku Evropske Unije i njenih članica .

Potpredsjednik Odbora za evropske poslove Senata Francuske Simon Sutur, obavijestio je Nikolića i Papovića da će sačiniti izvještaj o posjeti Crnoj Gori, u kojem će iznijeti svoja zapažanja o napretku Crne Gore, a kako je rekao, izvještaj će biti prezentovan Predsjedniku, Parlamentu i Vladi Francuske, kao i Evropskoj komisiji. 

U delegaciji francuskog Senata je i član Odbora za evropske poslove Klod Kern. 

Sastanku u crnogorskoj Skupštini prisustvovala je i ambasadorka Republike Francuske u Crnoj Gori, Nj.E. Kristin Tudik.

Portal Analitika