Abiznis

Mijoviću više ne smeta smanjenje kapitala

Manjinski akcionar i bivši član odbora direktora Elektroprivrede Dejan Mijović odrekao se tužbenog zahtjeva protiv EPCG i Vlade. Nakon toga je Privredni sud donio presudu da se odbija Mijovićev tužbeni zahtjev.
Mijoviću više ne smeta smanjenje kapitala
Portal AnalitikaIzvor

Mijović je u tužbi koju je podnio početkom godine tražio poništenje odluka o smanjenju kapitala ove kompanije, koje su donijete na redovnoj skupštini akcionara EPCG 30. decembra prošle godine.

Mijović se presudom obavezuje da EPCG i Vladi na ime troškova parničnog postupka isplati iznos od po 225 eura.

- Podneskom od 27. aprila tužilac je obavijestio sud da se odriče u cjelosti tužbenog zahtjeva postavljenog u petitumu tužbe i to prema svim tu- ženim i predložio je da sud bez daljeg raspravljanja donese presudu na osnovu odricanja – kaže se presudi, u koju je Pobjeda imala uvid.

Mijović je smatrao da je odlukama o smanjenju kapitala i pokrivanju gubitaka EPCG koje su Vlada i A2A kao većinski akcionari predložili i izglasali na posljednjoj skupštini društva prekršen Zakon o privrednim društvima.

- Umjesto da se sredstva neraspoređene dobiti od 51,9 miliona eura iskoriste za pokriće akumuliranog gubitka, ovim odlukama je gubitak u tom iznosu namiren iz kapitala, odnosno smanjen je kapital društva, a njegove akcije obezvrijeđene. Pri tome, u obavještenju o sazivanju skupštine nijesu navedeni razlozi smanjenja kapitala iako je ta obaveza iz Zakona o privrednim društvima – kazao je ranije Mijović.

On je 30. januara podnio tužbu protiv EPCG i Vlade, u svojstvu većinskog akcionara EPCG i kvalifikovanog predlagača odluka sadržanih u tačkama tri do šest dnevnog reda skupštine akcionara.

Mijović je, kako se navodi u tužbi, tražio poništenje odluka usvojenih pod tačkama tri, četiri, pet i šest dnevnog reda na redovnoj skupštini akcionara EPCG održanoj 30. decembra prošle godine zbog, kako je naveo, povrede člana 59, tačka 2. Zakona o privrednim društvima.

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika