Društvo

Džafić: Nemamo primjedbi

Aneksom 2 ugovora između Javnog servisa i Centra za građansko obrazovanje otklonjene su mogućnosti miješanja ove nevladine organizacije u uređivačku slobodu i nezavisnost RTCG-a, ocjena je Agencije za elektronske medije.
Džafić: Nemamo primjedbi
Portal AnalitikaIzvor

Direktor Agencije Abaz Džafić uputio je u petak pismo generalnoj direktorici RTCG Andrijani Kadiji u kojem je, pored ostalog, naveo da nema primjedbi na radnu verziju aneksa 2 ugovora između RTCG i CGO.

- Povodom radne verzije Aneksa broj 2 Ugovora o poslovnoj saradnji, koji je Vaša medijska kuća zaključila sa NVO Centar za građansko obrazovanje (CGO), Agencija za elektronske medije smatra da se predloženim izmjenama člana 3 i 4, kao i dopunom (kroz član 4 aneksa) osnovnog ugovora obezbjeđuje očuvanje nezavisnosti uređivačke politike RTCG i sprečava direktno ili indirektno neprimjereno miješanje NVO CGO u uređivačke odluke RTCG u vezi sa emisijama koje će biti realizovane u sklopu projekta. Agencija smatra da su time uvažene sugestije za revidiranje ugovora koje smo dali u mišljenju od 3. maja ove godine. Saglasno navedenom, nemamo dodatnih primjedbi povodom predmetnog ugovora - piše u Džafićevom pismu.

Ugovor RTCG i CGO objelodanila je Pobjeda, krajem aprila, nakon što je na sjednici Savjeta RTCG Milan Radović upozorio na neodrživost ovog dokumenta, ukazujući da Javni servis ovim ugovorom ugrožava svoju nezavisnost, uz ocjenu da je sporno da eksterno pravno lice (CGO) plaća honorare novinarima i urednicima.

Ocijenio je i da bi onda i političke partije mogle da angažuju novinare, ako to može da radi ova NVO. Pošto smo objavili sporni ugovor, ukazujući na neprihvatljive „ustupke“ menadžmenta RTCG nevladinoj organizaciji, dozvoljavajući im ne samo odabir tema u tri udarne emisije, već i izbor sagovornika, te pristanak da bez pisane saglasnosti CGO-a nijedna emisija prošle sedmice i kojim je skoro potpuno izmijenjen ugovor, a Javnom servisu formalno vraćena sloboda i pravo na uređivačku politiku. 

Aneksom 2 precizirano je da će CGO dati „tehničku podršku timu RTCG i novinarima koji rade istraživačke priloge o temama vezanim za proces EU integracija“ i to u dijelu „definisanja tema, uvida u proces pripreme i produkcije priloga, a uz puno poštovanje principa nezavisnosti RTCG“. 

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika