Politika

Vučinić: Bečić i Abazović su nacrtali metu na CPC

Potpredsjednik Savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić podnio je sinoć Osnovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv političkih partija Demokratske Crne Gore i GP Ura zbog krivičnoga djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz čl. 370 KZ CG, stav 1. To je sinoć Pobjedi saopštio Vučinić navodeći da je povod za krivičnu prijavu skandalozan promotivni spot tih političkih organizacija.
Vučinić: Bečić i Abazović su nacrtali metu na CPC
Portal AnalitikaIzvor

- Ove dvije političke partije, koje su u koaliciji, u svome najnovijem zajedničkom spotu za predizbornu kampanju uvezali su Crnogorsku pravoslavnu crkvu i četnički pokret. Taj pokret, tokom Drugoga svjetskoga rata, utvrđivao je okupacioni poredak u zemlji. Njegovi članovi, četnici, afirmisali su fašističke ideje i pretvorili ga u zločinačku organizaciju, koja je bila sramota za Crnogorce i zločinačko obilježje vremena u kojemu je djelovao s pozicije saradnika okupatora - navodi se u krivičnoj prijavi Vučinića.

U prijavi se dodaje da se ovim spotom Crnogorska crkva javnosti crta kao meta koju treba nišaniti i na nju nasrnuti.

- Tako javno raspiruju mržnju i podstiču na nasilje prema Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, indirektno i Crnogorcima, koji se dovode u vezu sa šovinističkim, kvislinškim i fašističkim pokretima - navodi se u krivičnoj prijavi.

Vučinić je juče kazao Pobjedi da su i Abazović i Bečić u najnovijem predizbornom video spotu na drzak i bezočan način uvezali Crnogorsku crkvu i njene vjerujuće sa četničkim pokretom.

- Sravnili su sa Crnogorskom crkvom jednu šovinističku organizaciju, čiji su pripadnici tokom Drugoga svjetskoga rata u zemlji utvrđivali okupacioni poredak sila Trojnoga pakta i podržavali genocidni pohod njihovih saveznika na Rusiju. Jedan njihov saveznik, kojem su bili vjerni do kapitulacije, imao je razvijenu industriju smrti, gušenjem logoraša bojnim otrovima, nezabilježenu i istoriji civilizacije. I pored ovih činjenica, ova dva tipa, podlo povezuju Crnogorsku crkvu kao temeljnu crnogorsku duhovnu instituciju i četnički pokret – kazao je Vučinić.

Prema njegovim riječima, njih dvojica „sa namjerom da promovišu njihove saveznike i koalicione partnere iz opozicije, koji baštine, upravo, ideologiju Trojnoga pakta, do nogu poraženu na Zidanome mostu 1945. godine, nemušto ih predstavljaju kao antifašiste i nosioce progresivnih ideja“.

- Zaludu im trud i muka jer nema te vradžbine kojom se velikosrpski šovinisti mogu trasformisati u antifašiste, niti četnici u civilizovane ljude evropskih manira i nazora – kazao je Vučinić.

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika