Kultura

Izložba Vojislava Klačara sjutra u Perjaničkom domu

U četvrtak, 24. maja sa početkom u 19 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji „Perjanički dom“ biće otvorena multimedijalna izložba umjetnika Vojislava Klačara pod nazivom “5 KUĆA: 1 PUTA 1 PUTA 3”.
Izložba Vojislava Klačara sjutra u Perjaničkom domu
Portal AnalitikaIzvor

Vojislav Klačar je umjetnik aktivan u oblasti višemedijskog stvaralaštva. Njegova višegodišnja umjetnička praksa Kraljevina Koreta obuhvata: skulpture, crteže, digitalne slike, Internet prezentacije, video radove, performanse, dramske tekstove i pozorišne instalacije.

Klačar je 2012. godine doktorirao na Univerzitetu umjetnosti u Beogradu, grupa za višemedijsku umjetnost. Osnovne studije završio je 2006. godine na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu, odsjek Vajarstvo, u klasi prof. Mrđana Bajića. Član je Udruženja likovnih umjetnika Srbije (ULUS), grupa za proširene medije, od 2007. godine. Od 1995. godine živi i radi u Beogradu.

“… u duhu aktuelnih promišljanja savremenog svijeta i čovjekovog mjesta u njemu nastaje i Kraljevina Koreta, višegodišnja umjetnička praksa Vojislava Klačara. Ova imaginarna država gotovo kao da postoji sama od sebe, dok Klačar kreira situacije u kojima se život Korete ukršta sa onom realnošću koja još uvijek nije njena. Jer Koreta izrasta iz isječaka iz novina, buke javnih govora i fetišizovanih političkih rituala, ona je praksa prisvajanja, intimna igra preoblikovanja građe spektakla javne sfere koja je postala čist simulakrum društvenog života“, zapisao je, između ostalog, u katalogu izložbe Vlatko Ilić.

“Umjetnički projekat Koreta poziva nas da nanovo aktuelizujemo priču o geneologiji javne sfere, da je promišljamo i problematizujemo, da iz različitih iskustava njenog uspostavljanja djelujemo sada i ovdje. Koliko god javna sfera bila vidljiva, zaokružena, regulisana, ona nikada nije monolitna. Iz različitih statusnih oblika, sa različitim svjetonazorima i izborima pronalazimo i proizvodimo alternativne prostore i diskurse. Savremena umjetnost predstavlja možda najangažovaniji primjer prakse koja u oblasti i umjetničkog i političkog stvara model opozitan poželjnim nacionalnim, tržišnim ili univerzalnim kodovima kako umjetnosti, tako i politike“, zapisao je povodom izložbe Janko Ljumović.

Izložbu će otvoriti Vlatko Ilić, teoretičar umjetnosti i medija, a nakon otvaranja publika je pozvana da ostane i na razgovoru sa umjetnikom Vojislavom Klačarom.

Izložba u galeriji „Perjanički dom“ se može pogledati do 31. maja.

Portal Analitika