Crna hronika

Kruščić platio glavom druženje i poslovanje sa “Škaljarcima”

Istražitelji pokušavaju da utvrde identitet ubice koji je u ponedjeljak oko 18.45 sati prišao Podgoričaninu Miodragu Migiju Kruščiću (49), koji je sjedio sa novinarkom Vijesti Jelenom Jovanović u lokalu „Palata“ na Starom aerodromu, i usmrtio ga sa devet hitaca iz pištolja. Policija traga za visokim, krupnim muškarcem, koji je direktni počinilac zločina, ali i za pomagačem koji ga je dovezao do lokala u kojem su sjedjeli Kruščić i Jovanović. Prema iskazima svjedoka, egzekutor je imao silikonsku masku. Inspektori su sigurni da je ubica pratio Kruščića i čekao pogodan momenat da ga likvidira.
Kruščić platio glavom druženje i poslovanje sa “Škaljarcima”
PobjedaIzvor

SUSRET

Kruščić je sa teškim povredama dovezen u Urgentni centar, gdje su ljekari pokušali da ga reanimiraju. Njegova poznanica nije povrijeđena, ali je pretrpjela šok. Zbog činjenice da je posljednja razgovarala sa žrtvom, te da je bila na samo nekoliko metara od ubice, saslušana je u svojstvu svjedoka, ali njen iskaz nije doprinio rasvjetljavanju surove likvidacije. Istražitelji su je ispitali koji je bio povod sastanka sa Kruščićem, ko je sve znao za njihov dogovor, da li je primijetila nešto neobično, o čemu su razgovarali.

Kako saznaje Pobjeda, Jovanović je pojasnila da se sa Kruščićem sastala kako bi razgovarali o plaži Trsteno. Čitav događaj zabilježile su nadzorne kamere kafea „Palata“, pa i maskiranog ubicu, koji nije ostavio ni minimum šanse žrtvi da preživi. Na snimku se vidi kako egzekutor prilazi stolu za kojim sjede Kruščić i Jovanović i iz pištolja mu ispaljuje više projektila u leđa. Detaljnom analizom utvrđeno je da je Kruščić ranjen pokušao da pobjegne, ali mu je ubica prišao i ispalio još jedan metak u glavu. Jovanović je za to vrijeme bila sklupčana ispod stola. U neposrednoj blizini, u dvorištu zgrade igrala su se djeca koja su čak i vidjela likvidaciju Kruščića. Policija je ubrzo na Ćemovskom polju pronašla zapaljen automobil „golf“, koji su, kako se sumnja, koristile ubice.

U automobilu je pronađen i dio pištolja, ali će se nakon vještačenja znati o kojoj vrsti je riječ. Do zaključenja lista saslušano je više desetina svjedoka, među kojima i bezbjednosno interesantne osobe iz kavačkog i škaljarskog klana, ali za sada nema osumnjičenog za ovaj zločin.

miodrag-kruscic

VEZE

Kruščić je bio vlasnik diskoteke „Bigl“, ispred koje je u martu aktivirana eksplozivna naprava. Prema evidencijama bezbjednosnih službi, diskoteka je bila stjecište članova škaljarskog klana, a Kruščić samo formalni vlasnik. Kako nam je nezvanično saopšteno, policija je radila procjenu bezbjednosti Kruščiću i ustanovila da mu je život ugrožen upravo zbog bliskih relacija sa članovima ove grupacije.

To mu je i saopšteno i upozoren je da prekine poslovnu i bilo kakvu drugu saradnju sa osobama iz kriminalnog miljea. Njegovo ime pominjano je u januaru prošle godine kada je policija prilikom racije u lokalu ,,Urban bistro 21“ pronašla pištolj „valter“ kalibra 9 mm sa 15 metaka, bez oružnog lista za koji je Kruščić tvrdio da je njegov.

Kruščić je tada priveden sa bezbjednosno interesantnim osobama Milićem Minjom Šakovićem i Stevanom Stamatovićem, Zagoričaninom Bobanom Vuksanovićem i braćom iz Kotora Miodragom i Aleksandrom Jokićem, koji su, kako policija tvrdi, bliski škaljarskom klanu. Kruščić je na suđenju tvrdio da je pištolj nosio zbog svoje bezbjednosti.

 - Pištolj nijesam uvijek nosio sa sobom. Sporne večeri je nađen kod mene jer mi se noć ranije u lokalu alarm uključivao više puta. Pištolj nijesam nosio za pasom da ne bi došlo do samopovređivanja - dodao je Kruščić. Odgovarajući na pitanje sutkinje, naveo je da mu nikada nije padalo na pamet da traži dozvolu za oružje.

- Ne umijem da rukujem oružjem i nijesam iz tog svijeta. Osim toga, znam i da mi ga država nikada ne bi dozvolila - kazao je Kruščić. Inspektori vjeruju da je ubijen u nastavku obračuna između dva kotorska zaraćena klana.

Istraga ukazuje da je Kruščić platio glavom druženje i poslovanje sa ,,škaljarcima“. Izvori bliski istrazi tvrde da je to jedini pravac istrage, što svjedoči i uključivanje Specijalnog tužilaštva u slučaj. Dobro obaviješteni izvori iz istrage navode da je Kruščić radio za „škaljarce“ i da im je bio pokriće za poslove, vodio knjige, potpisivao dokumenta… Kruščić je bio vlasnik podgoričkih klubova ,,Puba 111“, ,,City Halla“, ,,City Becksa“, ,,Marketa“ i ,,Dr Brajera“.

O zločinu oglasila se i Uprava policije šturim saopštenjem u kojem je navedeno da službenici Centra bezbjednosti Podgorica intenzivno rade na rasvjetljavanju događaja. - Za sada nepoznato lice, na čijoj se identifikaciji radi, je oko 18.45 časova u naselju Stari aerodrom u Podgorici, u bašti restorana „Palata“, ispalilo više hitaca iz vatrenog oružja u pravcu M. K. od kojih je ovo lice zadobilo povrede – saopšteno je.

Dodaje se da je Kruščić prevezen u Urgentni centar Kliničkog centra gdje je preminuo, a o događaju je obaviješten tužilac. - Policijski službenici, u koordinaciji sa nadležnim tužiocem, preduzimaju intenzivne mjere i radnje na identifikovanju lica koje je počinilo ovo krivično djelo kao i na potpunom rasvjetljavanju događaja - kazali su iz policije. Tužilac je naložio obdukciju tijela Kruščića.

U posljednja dva mjeseca u Podgorici i Nikšiću pet osoba ubijeno je u mafijaškim obračunima. Prva žrtva tih sukoba bio je Podgoričanin Dražen Čađenović (31), koji je ubijen u podzemnoj garaži na  Rimskom trgu oko 19 sati. Nepoznate osobe pratile su njegovo kretanje, što je potvrđeno kada su istražitelji ispod njegovog automobila pronašli ugljenisane djelove GPS. Ubice su postavile eksploziv i aktivirale ga daljinskim upravljačem. Čađenović je, prema evidencijama bezbjednosnih službi, nekada bio blizak sa kavačkim klanom, ali je poslije postao blizak sa „škaljarcima“.

Dva dana kasnije, u podne u lokalu „Forum“ u samom centru Podgorice ubijen je Miloš Šaković (31) i slučajna žrtva Radivoje Jovanović (41). Policija je raspisala potjernicu za Podgoričaninom Markom Jovanovićem zbog sumnje da je direktni egzekutor dvostrukog ubistva.  Mjesec kasnije – 2. maja u Nikšiću teško je povrijeđen Predrag Pedo Pejović (58), kada su nepoznate osobe postavile eksploziv ispod automobila.

Bomba je aktivirana dok je automobil bio u pokretu, a za volanom je bio Dragan Damjanović (44), koji je prošao sa povredama koje mu nijesu ugrozile život. Pejović je od posljedica povreda preminuo treći dan. I ovo ubistvo je nerasvijetljeno.

Portal Analitika