Politika

OSVRT: Izjednačili pristalice CPC i sljedbenike četnika

U predizbornom spotu ,,Koalicije za 21. vijek“ Bečićevih Demokrata i Abazovićeve Ure, koji je na društvenim mrežama emitovan prije tri dana, vrijednosno su izjednačene pristalice Crnogorske pravoslavne crkve i sljedbenici četničkog pokreta i posredno su označeni kao nosioci podjela u Crnoj Gori. 
OSVRT: Izjednačili pristalice CPC i sljedbenike četnika
PobjedaIzvor

Spot „Koalicije za 21. vijek“ proslijeđen je brojnim korisnicima društvenih mreža i odmah je izazvao buru protesta.

Bura s razlogom: U nešto više od dva minuta infantilno zamišljenog skeča besprizorno se u istu političku ravan stavljaju pristalice Crnogorske crkve i sljedbenici četničkog pokreta, saradnici okupatora u Drugom svjetskom ratu. Krst CPC i kokarda predstavljeni su kao simboli nosilaca podjela u današnjoj Crnoj Gori, a sve to još dodatno podgrijava stanoviti Emir, islamske vjere!

DETALJI

Za one koji nijesu imali priliku da se upoznaju sa video uratkom, valja napomenuti neke detalje. Sve se odigrava u nekom amfiteatru punom nemirnih đaka, među kojima se ističe jedan kovrdžavi lik sa brčićima, za koga ćemo kasnije znati da se zove – Emir.

Elem, u amfiteatar ulazi stroga profesorica, zavodi red i disciplinu i posebno opominje Emira, koji priča mobilnim telefonom. Potom postavlja pitanja iz anatomije studentima/učenicima. „Lateralni meniskus ima oblik jednog slova. Da li znate kojeg?“, pita namrgođena profesoresa, a odmah se izdvaja, pogađate, Emir. „Ima oblik – CPC“, odgovori Emir kao iz topa.

Na čuđenje profesorice, pojavi se u kadru još jedan mladić, takođe sa brčićima: „Jest, ovoga mi krsta, piše na strani 22“, potvrdi Emirovu hipotezu bezimeni student-vjernik.

Kad su tako targetirali CPC, profesorica je uputila još jedno, za ovaj predizborni spot ne manje značajno pitanje: „Za što se hvataju ligament klavikule?“

Opet Emir, pripadnik manjinskog naroda spreman da unese zabunu: „Za kokardni nastavak!“

PROFESORICA

E, tu se javi hrabri – da l’ Demokrata ili neko iz Ure nije pojašnjeno – objasni da je sve to loše zapisano u knjigama vlasti (pogađate: DPS vlasti), a da u knjizi za 21. vijek piše drugačije…

Da skratimo: stroga profesorica, očito član vladajuće DPS koalicije, izbaci sa časa predstavnika mladih, hrabrih. Htjede da izbaci i „našeg“ Aleksu Bečića i „našeg“ Dritana Abazovića, koji su sjedjeli u prvom redu.

Ali, mladi, lijepi u crvenim kravatama se ne izbacuju tako lako, makar na njihovim spotovima. Umjesto izbacivanja, poruka Bečića: „Brat na brata je njihova jedina ideologija i sada, nakon više od sedamdeset godina"… Pa onda Abazović, o dinastijama, da uzeše sve „i vazduh, i vodu"…

Nestašnog Emira više nije bilo u kadru, pa je ostala nepoznanica je li ostao pristalica vladajuće koalicije i dežurni mutivoda, ili se možda poslije govora Bečićevog prizvao pameti.

U samo dva minuta političke propagande kreatori spota „Koalicije za 21. vijek“ uspjeli su da pokažu istorijsko neznanje o položaju Crnogorske crkve i ulozi četničkog pokreta, političko neobrazovanje i uvredljivo portretisanje pripadnika manjinskih naroda, kao generatora ili podstrekivača političkih razračunavanja.

Ali, i licemjerstvo skaradnim spajanjem nespojivog u jedan stupidni, politički nekorektni, bućkuriš. Fali još da naprave remiks ovog spota sa onom porukom da će, kada dođu na vlast, sagraditi nove kapele i proširiti broj grobnih mjesta.

Politika za 21. vijek? 

Portal Analitika