Region

Ima pritisaka oko Kosova, ali nećemo trgovati

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da postoji pritisak na Srbiju da tokom ove ili sljedeće godine postigne neki sporazum sa Prištinom, ali je i dodao da Beograd neće trgovati u vezi s Kosovom i Metohijom zarad rokova za članstvo u EU.
Foto: STRINGER / AFP
Foto: STRINGER / AFP
N1 / RTSIzvor

Dačić je za Radio-televiziju Srbije kazao i da države koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova griješe kada tvrde da je taj proces nepovratan.

 "Kako može da bude nepovratan ako ima zemalja koje povlače odluku o priznanju? Veliki broj zemalja danas razmišlja o odluci da prizna Kosovo. Mnoge od njih imaju slične probleme, poput Papue Nove Gvineje koja ima referendum o otcjepljenju dijela svoje teritorije. Kad takvi problemi zakucaju na njihova vrata, moraju dobro da razmisle o priznanju Kosova", kazao je ministar.

Po njegovim riječima, zapadne zemlje koje su među prvima priznale nezavisnost Kosova brane tom odlukom svoju politiku iz devedesetih godina prošlog vijeka.

"Teško će oni promijeniti stav o Kosovu, to je logičan kraj takve politike od raspada Jugoslavije preko bombardovanja do jednostranog proglašenja nezavisnosti. To je njihova samoodbrana ali ih strašno nervira što nagovaramo pojedine zemlje da povuku priznanje. Oni misle da je nemoguće da broj zemalja koje su priznale Kosovo padne ispod 100, samo neka misle tako", kazao je Dačić.

Po njegovim riječima, za Srbiju je važno da održava broj zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

"Za to su potrebni dobri bilateralni odnosi sa tim državama, česte posjete, zajednički interesi. Postoji mnogo zemalja u koje rijetko idemo a kojima treba posvetiti veću pažnju, poput Azerbejdžana", kazao je Dačić dodajući da se bez obzira na veličinu pojedinih država, mjere njihovi glasovi u međunarodnim organizacijama.

Komentarišući izjavu ministra odbrane Aleksandra Vulina o promjeni prioriteta spoljne politike Srbije, Dačić je rekao da članstvo u EU ostaje jedan od prioriteta "ali ne po svaku cijenu".

Portal Analitika