Podgorica

Autobusom se vozi ko mora

Građani Podgorice, ali i vlasnici autobuskih preduzeća, nijesu zadovoljni stanjem u gradskom saobraćaju. Putnici se žale na neklimatizovane autobuse i neredovne vožnje, a neki od autobuskih prevoznika na i dalje haotično stanje na ulicama. 
Foto: M. Babović
Foto: M. Babović
PobjedaIzvor

VRUĆINA

Sa rekordno visokim proljećnim temperaturama, putnici gradskog prevoza ove godine su se malo ranije podsjetili kako je voziti se u autobusu bez klima uređeja.

Na autobuskom stajalištu kod hotela „Nikić“ reporetri Pobjede sreli su učenicu Srednje muzičke škole ,,Vasa Pavić“ Kristinu Dobrilović, koja je čekala ,,peticu“ za Gornju Goricu.

- Kad uđem u autobus, jedva čekam da izađem. Teško je, a još se prozori ne mogu otvoriti. Svaki dan putujem. Ako već nema klime, barem da se prozori mogu otvoriti. Voljela bih da  su autobusi češći i da ne kasne, pogotovo tokom zime. Nekada se dešava da vozač samo zaobiđe neku stanicu i ostavi putnike da čekaju – rekla je Dobrilović.

Penzionerka Danica Mastović smatra da treba biti umjeren, zadovoljan i ne previše kritički raspoložen. Ona kaže da je prezadovoljna uslugama gradskog prevoza - ima mjesečnu kartu jer svaki dan putuje od centra do Gornje Gorice i nazad.

- Mnogo je bolja higijena u autobusima, a i sada su redovniji. Koristim liniju 54 i 5. Vrućina će možda opet biti, možda neće. Ne treba tražiti dlaku u jajetu. Treba biti zadovoljan, ne treba samo kuditi – kazala je Matović.

ZAHTJEVI

Vlasnik jednog od gradskih autobuskih preduzeća ,,Gradski saobraćaj Podgorica“ Haris Alivodić kazao je da su putnici često nestrpljivi i previše zahtjevni.

- Vrijeme je nepredvidljivo. Čas je vruće, čas pada kiša, čas je hladno... Dok je tako, ne možemo razmišljati o uključivanju klima u autobusima. U nekima ih ima, u nekima ne, to je što je. U ovim uslovima u kojima radimo, odlični smo. Najveći je problem što pojedinci žele da se sve završi za minut – rekao je Alivodić.

A kada krenu vrućine, ističe on, klima ne pomaže puno, jer su autobuska stajališta preblizu.

- Autobus staje skoro na svakih 100 metara. Vrata se svaki čas otvaraju, pa uđe vreli vazduh. Tu više nikakva klima ne može pomoći. Neki bi da im je sve nataman, a to se dobit niđe ne može – kazao je Alivodić.

CIJENE

Najavljeno uvođenje elektronske naplate karata je, smatra Alivodić, posljednja stvar na dugom spisku koje treba urediti u gradskom saobraćaju. Na prvom mjestu, ističe on, je regulisanje „javašluka“ u taksi prevozu.

-Taksi vožnje su prejeftine, a taksista ima previše pa se utrkuju sa cijenama. Narodu se isplati da se vozi, ali pitam se da li postoji ijedan grad na svijetu kao što se u Podgorici đeca iz osnovne škole voze taksijem. Ima oko 1000 taksista, plus divlji, koji i dalje nelegalno posluju – kazao je Alivodić.

Cijena karte u gradskom prevozu ostaće ista, bez obzira na novo poskupljenje goriva.

- Ne možemo da pojeftinimo kartu na svako pojeftinjenje goriva, a nijesmo ni voljni da podižemo cijenu karte na svako poskupljenje. Porast cijene goriva će se svakako odraziti na naše poslovanje – poručio je Alivodić.

Portal Analitika