Region

Srbija je svaki put gubila kada je slušala crkvu

Srpska pravoslavna crkva otvoreno prijeti predsjedniku Srbije da će ući u sukob sa njom, narodom i budućim generacijama ako raspiše referendum za rješenje kosovskog pitanja iako vlast referendum uopšte i ne pominje.    
Srbija je svaki put gubila kada je slušala crkvu
PobjedaIzvor

Crkveni predstavnici su ljuti jer je njihov zaključak o Kosovu sa posljednjeg Sabora gurnut u zapećak, što je logično pošto se zalažu za zamrznuti konflikt koji uopšte ne može biti opcija rješenja za Kosovo.  

CINIZAM C

rkvi smeta što se u medijima ne polemiše o ovom njihovom stavu, što je u autorskom tekstu iznio i najbliži saradnik mitropolita Amfilohija dr Velibor Džomić, kao i otvorene prijetnje sa početka ovog teksta.   Problem uplitanja crkve u državne poslove i odluke nije nov, kao ni upotreba crkve kada to donosi političku korist. Međutim, ako je za SPC Kosovo duhovna prijestonica – zašto ono mora da bude u svjetovnim granicama Srbije kada je tek 1912. godine ušlo u sastav Srbije i koliko smo puta izgubili kada smo slušali preporuke SPC?

- Ne bih da budem ciničan, ali svakome je prijestonica tamo gdje mu je kasa. A vrlo dobro popunjena kasa SPC je u centru Beograda. Sve drugo je čista politika i ideološka retorika koju crkva koristi u velikim količinama - kaže dr Milivoj Bešlin, istoričar, odgovarajući na Pobjedino pitanje. On ističe da je njima kao i njihovim ruskim pokroviteljima u interesu zadržavanje statusa quo, dakle, stanja tzv. zamrznutog konflikta. - Preko neriješenog kosovskog problema se postiže nekoliko stvari: omogućava Rusiji da utiče na političke i ekonomske prilike u Srbiji, pomažu ruske namjere da se destabilizuje Balkan i preko njega vrši destabilizacija Evrope; dalje, neriješeni kosovski problem je stalni izvor nestabilnosti i nacionalističkog ekstremizma u Srbiji, čime se konstantno generiše nacionalistička plima kao i antizapadna i rusofilska orijentacija kod građana Srbije - kaže Bešlin.  

Prema njegovim riječima, ,,srpski nacionalistički projekat je svaki put dobijao kada je slušao crkvu, ali je Srbija u svakoj od tih prilika bila guGROZNI - Četvorica ekstremista pokušala su da uzmu za taoce vjernike u Crkvi Sv. Arhangela Mihaila u Groznom, ali su tokom akcije specijalnih snaga svi ubijeni, saopštio je predsjednik Čečenije Ramzan Kadirov. - Ekstremisti su ušli u crkvu i željeli su da zarobe prisutne. Sva četvorica su eliminisani - rekao je predsjednik Čečenije, republike na jugu Ruske Federacije. Dodao je da je jedan policajac podlegao povredama i da je jedna osoba u crkvi teško povrijeđena. Kadirov tvrdi da su ekstremisti dobili naređenje za napad od jedne zapadne zemlje, prenosi Tas. - Preduzete su mjere da se ekstremisti identifikuju, a oko crkve je postavljen kordon - rekao je Kadirov. bitnik, i društvo i građani“. Rješenje kosovskog pitanja je pitanje broj jedan za srpski državni vrh ne zato što oni to hoće, već zato što je tim rješenjem uslovljeno kretanje ka EU.

Crkva cinično spočitava da predsjednik Srbije i ni jedna vlast do sada nijesu vratili narod da živi na Kosovu, a ona ni jedno zasijedanje Sabora (koji traje oko dvije sedmice) nije održala u Pećkoj patrijaršiji, već samo tamo počnu zasijedanje i već sjutradan dolaze u Beograd. Nema primjera da se dio crkvene administracije iz Beograda preselio na Kosovo ili da su to učinile vladike koje kritikuju sve ono što dolazi sa zapada kao rješenje.

UTICAJ

Analitičar regionalnih odnosa Aleksandar Popov podsjeća da je miješanja crkve u državne poslove bilo i u ranijim periodima. - Svi su morali da vode računa o uticaju crkve u javnosti, čak i Đinđić - za vrijeme njegovog mandata je uvedena vjeronauka u škole. pomogao je i izgradnju Hrama Svetog Save - podsjeća Popov za Pobjedu. On ističe da niko od onih koji su na vlasti ne smije da potcijeni uticaj crkve u narodu, što je jedan od razloga zašto se crkva miješa u državni posao i ne bavi se samo pitanjima koja su vezana za crkvu i religiju.

- To je bilo i u vrijeme vladavine Vučića, kada je potpisan Briselski sporazum bio je miting na Trgu Republike gdje su Amfilohije i druge vladike upućivali kletve Vučiću. Vlast je svjesna tog uticaja i svojim odnosom prema crkvi ona doprinosi da crkva radi to što radi - kaže Popov. Navodeći da će se sudbina ove vlade prelomiti na pitanju Kosova, Popov kaže da kako god da Vučić prelomi, jedan dio populacije neće biti zadovoljan. - Ako idemo u pravcu evropskih integracija pa napravi ustupke, naići će na veliki otpor i crkve i dobrog dijela svoje stranke i desno orijentisanog biračkog tijela koji, nažalost, možda čini i većinu ukupnog broja stanovništva – navodi Popov. Na pitanje zašto je crkvi u interesu da se ne riješi Kosovo, već da bude zamrznuti konflikt, Popov odgovara da se crkva oduvijek tako ponašala i sjeća se da je jednom prilikom i patrijarh Irinej rekao da Kosovo treba da se vrati makar i oružjem. - Naravno, tu bi ginula tuđa djeca jer on nema svoje i ne bi išao u taj rat i sada šta košta da košta - kaže Popov. On navodi da je nedavno napravljena jedna studija gdje su jasne i ekonomske i populacione posljedice odustajanja od evrointegracija, ali i da bi neriješen konflikt doveo do toga da ,,Srbija propadne kao država, izgubi mladost, evropsku perspektivu i finansijsku potporu“.

- Oponenti treba to da pročitaju jer su posljedice date argumentovano – kaže Popov.  Oponenti iz crkvenog desnog krila posljedice vide samo u, kako kažu, ,,otimanju svete srpske zemlje“, ali nemaju odgovor kakve posljedice trpe ljudi koji na dijelu Kosova stalno žive u nekom strahu. Crkva će se javno buniti i praviti mitinge za upokojenje vlade dok ih ne posjeti poreska inspekcija, jer se SPC-u gleda kroz prste kada ne plaćaju porez.          

(NE)MOĆ

Ipak, zašto poslije svega vlast dopušta da se SPC miješa u rješenje kosovskog pitanja? - Nijesam siguran da vlast dopušta, SPC je odavno zauzela veliki dio javnog prostora za sebe - konstatuje dr Bešlin. Navodeći da je u prvom krugu to bilo krajem 80-ih i početkom ratnih 90-ih, kada je crkva bila konstitutivni dio saveza elita koji je sprovodio ratnu politiku u cilju realizacije velikodržavnog koncepta. - Poslije pada Miloševića, 2000. godine, SPC značajno uvećava svoj uticaj vršeći otvoreni pritisak i na državu i na društvo. U takvim okolnostima nije lako, posebno ako pretendujete na desni dio političkog spektra, da se suprotstavite direktno crkvi - zaključuje Bešlin

 

Portal Analitika