Politika

Pobijedićemo ubjedljivo, još ne razmišljam o mjestu gradonačelnika

Naša izborna lista dobar je primjer kombinacije političke mladosti i iskustva. Nemam dilemu da će upravo to 27. maja dati rezultat kakav sam najavio – kazao je Ivan Vuković, ističući da očekuje izlaznost u Podgorici u ,,solidnom procentu“
Pobijedićemo ubjedljivo, još ne razmišljam o mjestu gradonačelnika
PobjedaIzvor

Demokratska partija socijalista ubjedljivo će pobijediti na izborima 27. maja i biće okosnica buduće vlasti u glavnom gradu – kazao je u intervjuu Pobjedi Ivan Vuković, nosilac izborne liste DPS-a za Podgoricu. On je poručio da još nije razmišljao o tome da li bi prihvatio da bude novi gradonačelnik Podgorice ako mu to mjesto partija ponudi. - Intenzitet kampanje je takav da ne dozvoljava da mislite o bilo čemu osim o onome što su vam naredne obaveze.

Najvažnija stvar u tom smislu jeste da će DPS i koalicioni partneri pobijediti, odnosno da će novi gradonačelnik biti neko sa liste ,,Za dobro građana Podgorice – Milo Đukanović“. Raduje me što na našoj listi postoji veliki broj onih koji bi mogli da odgovore tako odgovornom zadatku kakav je vođenje glavnog grada – istakao je Vuković.

POBJEDA: Vaše ime u vrhu izborne liste DPS-a za predstojeće izbore u Podgorici iznenađenje je za sve, pa i za mnoge unutar partije. Kako ste i kada donijeli odluku da preuzmete „kormilo“ timom DPS-a za podgoričke izbore?

 VUKOVIĆ: U sklopu onoga što mi je profesija, u prethodnom periodu sam ovakve i slične izborne procese posmatrao sa strane i nerijetko analizirao. Stoga razumijem iznenađenje dijela naše javnosti mojim političkim angažmanom. Istovremeno, uvijek sam naglašavao da je za Demokratsku partiju socijalista, koja toliko dugo traje na vlasti, prijeko potrebno da stalno otvara prostor novim ljudima. Zato sam izuzetno srećan zbog činjenice da većinu odborničkih kandidata sa naše liste čine ljudi, lično i profesionalno u potpunosti ostvareni, bez prethodnog političkog iskustva ovog tipa. Kada je u pitanju odluka o tome da upravo ja budem nosilac liste ,,Za dobro građana Podgorice – Milo Đukanović“, ona je donešena u dogovoru sa ljudima koji čine rukovodstvo najjače partije u Crnoj Gori

POBJEDA: Kako su Vas prihvatili u podgoričkom DPSu?

VUKOVIĆ: Na osnovu iskustva prethodne dvije sedmice, mogu da kažem da sam prihvaćen izvanredno. Ni u jednom trenutku nijesam osjetio bilo šta od onoga što se posljednjih dana priviđa našoj političkoj konkurenciji. Naprotiv, apsolutno svi u našem brojnom timu znaju zbog čega smo se okupili i, ne štedeći sebe, pokušavaju da daju maksimalan doprinos našoj zajedničkoj pobjedi 27. Maja.

POBJEDA: Očekujete li da će DPS osvojiti broj glasova u Podgorici koji je dobio Milo Đukanović u glavnom gradu kao kandidat za predsjednika i da li bi takav rezultat bio dovoljan za apsolutnu vlast DPS-a?

VUKOVIĆ: Predsjednički i lokalni izbori se, ipak, razlikuju po mnogo čemu. No, bez obzira na to, nemam dilemu da će, kao i 15. aprila, DPS i ovoga puta ubjedljivo trijumfovati i da će naša lista predstavljati okosnicu buduće vlasti u Podgorici.

POBJEDA: Kakvu izlaznost očekujete na izborima u glavnom gradu?

VUKOVIĆ: Nezahvalno je prognozirati, ali kao stanovnik Podgorice i jedan od aktera ovog izbornog procesa, očekujem da će građani prepoznati značaj tema koje kandidujemo tokom kampanje i da će u solidnom procentu izaći na birališta 27. maja.

POBJEDA: Šta je, po Vašem mišljenju, motiv zbog kojeg su Bošnjačka stranka i DUA odlučile da nastupe sa DPSom na izborima, a da ne iskoriste princip afirmativne akcije?

VUKOVIĆ: U takvoj odluci prepoznajem dva motiva. Prvi se tiče veoma dobre saradnje DPS-a i nacionalnih partija, koja traje već 15-ak godina i koja se nastavlja u okviru ovog izbornog ciklusa. Drugi motiv se tiče želje da se dodatno afirmiše multietnički karakter Podgorice kao jedna od njenih najvećih vrijednosti.

Vidim sebe u budućnosti i kao profesora I kao političara

POBJEDA: Šta Vas je motivisalo da uđete u politiku i, s obzirom na to da nemate političkog i partijskog iskustva, imate li bojazni od novog zadatka?

VUKOVIĆ: Istina, nemam partijskog iskustva, ali ne bih rekao da nemam političkog. Ja sam doktor političkih nauka, predajem na FPN-u, već dugo pratim politička zbivanja na domaćoj i međunarodnoj sceni, i veoma dobro poznajem osobenosti političkog života u gradu i državi u kojima živim. Odluku da se aktivno uključim u ovu predizbornu kampanju donio sam vođen osjećajem poštovanja prema onome što su najsvjetlije tradicije našeg grada, a to su antifašizam i multietnički sklad, kao i osjećajem odgovornosti prema budućnosti našeg grada. U Podgorici sam duže od tri decenije, namjeravam da tu i ostanem i stoga sam izuzetno zainteresovan za to kako će ona izgledati u narednom periodu. Nemam bojazni od novog zadatka jer, osim velike ljubavi prema Podgorici, vjerujem da imam dovoljno životnog i profesionalnog iskustva da pomognem da moj rodni grad, u godinama pred nama, postane još ljepše mjesto za život.

POBJEDA: S obzirom na to da imate bogato iskustvo kao predavač na fakultetu, vidite li sebe u budućnosti kao profesora ili političara?

VUKOVIĆ: Već deset godina radim na Fakultetu političkih nauka, od čega posljednje dvije godine kao docent. To ostaje moj primarni poziv. Ni tokom ove kampanje, koliko god bila intenzivna i zahtjevna, ni u jednom trenutku nijesam zanemario svoje profesionalne obaveze. Tako će biti u narednom periodu. Istovremeno, osjećam snažnu pripadnost našoj društvenoj zajednici i, samim tim, veoma mi je stalo do toga u kom će se pravcu stvari u Podgorici i Crnoj Gori dalje kretati. U tom smislu, iako mi profesionalni status garantuje prilično lagodnu poziciju u odnosu na ukupan društveno-politički ambijent, prosto ne mogu biti indiferentan. Zato, u narednom periodu želim još snažnije i direktnije da doprinesem daljem napretku Podgorice kako bi, za koju godinu, kada Crna Gora postane punopravna članica Evropske unije, naš grad zauzeo ravnopravno mjesto među evropskim prijestonicama.

Portal Analitika