Kultura

Nagrada Perspektive uručena studentu Vladanu Pejanoviću

Juče je u Centru savremene umjetnosti Crne Gore otvorena Godišnja izložba Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje, organizovana u okviru obilježavanja 30 godina od osnivanja od osnivanja Fakulteta.
Nagrada Perspektive uručena studentu Vladanu Pejanoviću
Portal AnalitikaIzvor

Na otvaranju izložbe su govorili Aleksandar Bogdanović, ministar kulture, prof. dr Danilo Nikolić, rektor Univerziteta Crne Gore i prof. Ratko Odalović, dekan Fakulteta.

Na izložbi su predstavljeni radovi studenata svih godina i studijskih programa Fakulteta. Najboljim studentima uručene su nagrade Fakulteta, kao i otkupna nagrada “Perspektive”, čiji je pokrovitelj Ministarstvo kulture, a koju je uručio ministar Bogdanović.

dsc-1774

Komisija za dodjelu nagrade “Perspektive” koju čine: prof. mr Ratko Odalović, predsjednik; prof. mr Nataša Đurović, član; prof. mr Lazar Pejović, član; doc. mr Marija Kapisoda, član; doc. mr Željko Reljić, član, donijela je Odluku da nagrada ove godine pripadne Vladanu Pejanoviću, studentu IV godine, smjer Slikarstvo.

“Nagrada „Perspektive“ ustanovljena je s namjerom da se, između ostalog, u prostoru Ministarstva kulture Crne Gore napravi jedna mala galerija koja će biti svojevrsni uzorak recentnih kretanja u likovnoj umjetnosti mladih stvaralaca. Posebno nam je bitno što se ova nagrada dodjeljuje studentskim radovima, jer time dobijamo uvid u poetike onihmladih likovnih umjetnika koji su odlučili da svoj talenatnadgrade u procesu akademskog sazrijevanja, što je za likovnu scenu Crne Gore i kulturu uopšte veoma važno. Jer, bez obzira na velike mogućnosti edukovanja koje nude savremena tehnička dostignuća, akademski okvir i dalje predstavlja najpouzdaniji temelj umjetničkom talentu, onaj u kom se pored sticanja znanja odvija interakcija između mladalačke nadarenosti i onoga što može ponuditi iskustvo i metodičnost profesorskog mentorstva. Likovna akademija jeste mjesto koje je sačuvalo tu dobru praksu ne zapostavljajući sve one okolnosti koje je savremena epoha nametnula svojom dinamikom, ali i brisanjem granica kako između naučnih disciplina tako i između umjetničkih izraza,” istakao je ministar Bogdanović.

dsc-1737

Ministar Bogdanović je dodao da: “Tu značajnu pedagošku tradiciju potvrđuje i ovogodišnji nagrađeni rad, koji svojim estetskim dometom, ali i vidljivom autorskom sviješću o kontekstu aktuelnih umjetničkih istraživanja, pokazuje da je utemeljen ne samo na talentu nego i na stečenom znanju. On, takođe, predstavlja i svojevrsnu inicijaciju jednog mladog čovjeka u svijet likovne umjetnosti u kojem ga čekaju novi izazovi, a oni danas traže dodatni napor za stvaranje autentičnog umjetničkog izraza. Ovaj nagrađeni rad pokazuje nam da je njegov autor na dobrom putu da to i ostvari.”

Izložba koju organizuje Fakultet likovnih umjetnosti Cetinje u saradnji sa Centrom savremene umjetnosti Crne Gore biće otvorena do 25. maja.

Portal Analitika