Društvo

Što hitnije formirati nacionalni savjet za zdravstvo

Povodom najnovijih dešavanja i velikih propusta u zdravstvenom sistemu, Koalicija NVO Health UP zahtijeva od Vlade Crne Gore da preduzme hitne i odlučne korake u rješavanju problema u zdravstvu, koji se periodično ponavljaju već duži vremenski period.
Što hitnije formirati nacionalni savjet za zdravstvo
Portal AnalitikaIzvor

“U cilju suočavanja sa problemima i izazovima i rješavanja istih, snažno ohrabrujemo Vladu i resorno ministarstvo da preduzmu neophodne korake za formiranje nacionalnog savjeta za zdravstvo kojim bi predsjedavao predsjednik Crne Gore, predsjednik Vlade ili ministar zdravlja, i koje bi uključivalo sve menadžere ključnih zdravstvenih institucija, kao i predstavnike/ce civilnog sektora i sindikata”, poručili su iz ove NVO.

Formiranje ovakvog tijela, osim što je jedna od preporuka već duže vrijeme, kako objašnjavaju iz ove organizacije, omogućilo bi preduzimanje konkretnijih koraka na saniranju posljedica višedecenijskog zanemarivanja položaja i statusa zdravstvenih radnika/ca, a samim tim i položaja građana odnosno pacijenata u sistemu.

Takođe,kako su dodali, na ovaj način obezbijedio bi se kvalitetan i kontituiran monitoring pružanja zdravstvenih usluga ali i funkcionisanja javnih zdravstvenih institucija.

“Smatramo neophodnim da Ministarstvo zdravlja što hitnije inicira izmjene Zakona o pravima pacijenata i davanja više nezavisnosti i slobode u radu zaštitnicima prava pacijenata u zdravstvenim ustanovama, jer će se na taj način sami zaštitnici osjećati slobodnije i imati efikasniji rad u praksi u cilju ohrabrivanja građana da prijavljuju sve slučajeve nesavjesnog rada. U većini slučajeva poznatih javnosti, nedostaje reakcija upravo onih čiji je posao zaštita i promocija prava pacijenata – zaštitnika prava pacijenata”, navode iz NVO Health UP.

Kažu da se ovakvi propusti ne smiju dešavati ubuduće te je stoga potrebno stvoriti praksu odgovornosti za propuste u zdravstvu, počev od vrha hijerarhije pa do samih zdravstvenih radnika/ca za koje se jasno i nedvosmisleno utvrdi da snose krivicu u svakom konkretnom slučaju.

“Činjenica je da ogroman broj zdravstvenih radnika/ca svoj posao radi na profesionalan, posvećen i odgovoran način, i da njihov humani poziv nije nimalo lak. Oni se nalaze na prvoj liniji kada je u pitanju direktan rad sa pacijentima odnosno građanima, i upravo zahvaljujući njima su zabilježeni svi pozitivni pomaci u sistemu do sada. Međutim, neophodno je uvesti i veći stepen komunikacije i saradnje sa građanima odnosno pacijentima. U tom smislu, snažno ohrabrujemo Vladu i Ministarstvo da se nastavi sa unaprjeđenjem zdravstvenog sistema na održiviji i dugoročniji način, poštujući potrebe građana i zaposlenih. Smatramo da predložene inicijative, uz poboljšanje životnog standarda zdravstvenih radnika/ca, mogu značajno doprinijeti vraćanju poljuljanog povjerenja u zdravstveni sistem Crne Gore”, poručuju na kraju.

Portal Analitika