Kultura

Pucanj upozorenja Gasa Van Santa

Gas Vant Santova anarhična priča o masakru 1999. u srednjoj školi u Kolumbajnu u Koloradu relevantna je i dan-danas, možda više nego ikada
Pucanj upozorenja Gasa Van Santa
Objektiv/PobjedaIzvor

Kada u filmskoj krvi imate nagon da opominjete i polemišete o važnim društvenim pitanjama, onda ne možete da propustite fenomenalnu priliku da poentirate. Klasičan takav primjer dao je prije 15 godina američki režiser (tada) nezavisne produkcije Gas Van Sant oslikavajući opasnost od oružja na velikom platnu.

Ostvarenje „Elephant“, premijerno prikazano na Kanskom festivalu 18. maja 2003, bilo je njegov odgovor na masakr 1999. u srednjoj školi u Kolumbajnu, u Koloradu. Van Sant se ovom prilikom potrudio da film bude usamljen u namjeri da odskače. Najviše po autentičnosti.

Obična lica

Ova specifična filmska anarhija, koja je tada i te kako bila u modi, sa svojevrsnim stilističkim režiserskim pristupom, jedno je od rijetkih ostvarenja čije emotivne dimenzije diktiraju tempo.

S obzirom na to da je događaj prikazan iz vizure različitih osoba, dolazimo u situaciju nenadmašne integracije. Kao (polu)direktni učesnici u „ratnom maršu“ dva izgubljena dječaka, koja ubijaju dojučerašnje poznanike i prijatelje, gledaoci neminovno ostaju pod snažnim utiskom.

Prije premijere mnogi su sumnjali u Van Santovu odluku da glavne likove ne igraju profesionalni glumci, već „obična studentska lica“. Ipak, stari američki maher znao je tačno što radi. Sa polueksperimentalnim pristupom snimanja, freškim nepoznatim mladim likovima i odlučnom porukom režiser je poslao sve gledaoce na dugački put razmišljanja.

02-poster

Užarena debata

Kada je film prikazan u Kanu, publika se tukla oko toga da li je dobar. Ni kritičari nijesu ostali dužni, pa je Van Sant dobio žestoko podijeljene ocjene. Ipak, na kraju dana, sa potpunim pravom, „Elephant“ je dobio Gran pri. Van Santov pucanj upozorenja jednostavno nije mogao da bude ignorisan.

„Elephant“ je i dan-danas jedan od najrelevatnijih filmova koji prkosi Drugom amandmanu Ustava Sjedinjenih Američkih Država. Tokom debate o oružju, koja i dalje žari američko društvo, vraćanje ovom ostvarenju moglo bi da nam pruži odgovor na mnoge nedoumice.

Broj masovnih ubistava ne prestaje da raste u SAD-u. Van Santov film je jedno od najkonkretnijih upozorenja da Drugi amandman ne funkcioniše onako kako je zamišljen. Da li će pripadnici američke vlasti to napokon vidjeti, ostaje da vidimo. U međuvremenu, „Elephant“ tapka u mjestu i glasno upozorava.

L. M.

 

FOTO: viennale.at

Portal Analitika