Kultura

Izložba slika i skulptura Đura Belog Prijića

Sinoć je u prepunoj galeriji SPA, Instituta Dr. Simo Milošević otvorena samostalna izložba slika Đura Belog Prijića. Izložbu je otvorio književnik Miraš Martinović 
Izložba slika i skulptura Đura Belog Prijića
Portal Analitika
Portal AnalitikaAutor
Portal AnalitikaIzvor

Miraš Martinović je o djelima istaknutog umjetnika, iz još istaknutije umjetničke porodice rekao, otvarajući izložbu:

Umjetnička paleta slikara Đura Belog Prijića je i bogata i raznovrsna, kada su u pitanju i slikarske i skulptorske tehnike, ali i motivi koji su artikulisani u prepoznatljiv likovni izraz. Mediteran u svom obilju pulsira u Prijićevim umjetničkim djelom, koje prostor za doživljaj svijeta nalazi na plažama, tim karakterističnim ambijentima na mapi Mediterana. Ogoljenost života, čovjekovo prirodno stanje, opuštenost koju taj prostor podrazumijeva, prerasta u psihologiiju profilisanu samosvojnim bojama i linijama.

Dodir s morem na ovim slikama stvara poseban štimung. Čovjek, gledajući more, otkriva more u sebi. Likovi žena, izrazi i nijanse što se  javljaju na njihovim licima, plime koje nose u sebi, snažno se i vide i čuju u svoj tananosti, tajnosti i skrivenosti koja se otkriva pogledu i doživljaju.

duro-beli-prijic5

Ciklus slika s motivom plaže, ostavlja snažan utisak, filozofija života isijava svom snagom i trajnošću.

Prijić na ovim slikama, posmatrajući plaže, otkriva čovjeka, njegovu priordu, život u svoj ogoljenosti, zato ove slike jesu svojevrsno mediteransko pismo, raznovrsno i slojevito, a naizgled obično i prostodušno. U jednostavnosti je veličina ovog djela koje nosi snažne poruke, često otrežnjujuće.

Plaža ukida razlike među ljudima - kupačima, a pobuđuje bliskost. Mjesto na kojem se čovjek ponaša neobavezno, prepušten moru. S Prijićevog neba koje je suptilno oslikano, u stalnom treperenju i prelivima, u jednostavosti koja mu daje posebnu čar, a to se vidi na skoro svakoj slici ovog ciklusa, ide tračak svjetlosti ka zemlji i čovjeku.

Prijićeva svjetlost!

Mal – velika dešavanja između pijeska i zvijezda. Svaka figura, uglavnom ženske, ako se bolje i dublje u njih zagledamo, nosi svoj svijet. Prijić otkriva taj univerzum, stvarajući radost.

duro-beli-prijic3

Sklupture vješto kombinuje sa slikom, kombinovani umjetnički izraz. Ova izložba taj spoj čini idealnim.

Odiličan primjer kako se kombinacijom različitih formi i materjala, i ovih naizgled suprostavljenih, formira se djelo koje diše jedinstvenošću, duhom i dubinom. Nema djela ako ne profiliše svoj duh. Prijiću je uspjelo da duh svog djela učini ga osobenim, prepoznatljivim. I slike i sklpture su ovaj naš svijet, sagledan iz posebnog ugla, iskošenosti, pa tako izdvojen, svoj.

Dvije karateristične skulpture ove postavke, ne slučajno i fizički dovdene u vezu, Don Kihot i Betariča, simbolički oslikavaju put svakog umjetnika, avantura Don Kihota i poezija Betaruče. Avantura podazumijav konstantnu radozanost, a Poezija najviše – neprolazno stanje. U ovom slikarstvu živi i jedno i drugo. Taj spoj je karakterističan i na slikama i skulpturama!

duro-beli-prijic

 

Svaki umjetnik se na nekoga ugleda. U ovom slučaju bi bilo za očekivati da se Beli Prijić ugleda na svog oca Alaksandra. U čijoj radionici se on fomira. Nije se ugledao. Koliko je njegov otac svoj, toliko je  Beli svoj.

Ovo djelo nosi svoj žig, svoj ton i boju, pečat.

Sva umjetnost bi bila ista ili jednolična, ako umjetnici ne bi unosili sebe. To lično umjetnost čini raznovrsnom i bogatom, a sa utkanim  ličnim, univerzalno dobija ton od kojeg živi i umjetnost i univerzalno u njoj. Kontinuitet koji se ne prekida, onaj dublji nevidljivi tok koji sve veže.

duro-beli-prijic4

Prijićeva umjetnost je na tom fonu i toku.

Na Mediteranu je sve moguće – rekao je francuski istoričar Brodel. Moguće je i nemoguće na ovim slikama. A bez nemogućeg nema umjetnosti. Čak i kada je naglašeno zemaljska, kao na nekoj od ovih slika i skluptura, ona pulsira svojim svjetlostima, koje ostavljaju snažan utisak, žive i kada se udaljite od njih. Tada shvatite da su vam potrebne. U početku tu potrebu možda i ne definišete. Poslije shvatite da je to zbog radosti života kojom zrače.

Ovo je moj doživlaj u susretu sa ovom postavkom.

Meni, ovim povodom i u ovoj prilici, radost  je dvostruka: pričinjeno je uživanje, i data čast da kažem ovo slovo, mali uvod u postavku, koje toplo preporučujem, uz uvjerenje  da će se lijepi doživljaji umnožavati  u vama koji ćete večeras uživati i onima koji će biti u prilici da ovu postavku pogledaju u narednih deset dana, koliko će ona biti otvorena u

SPA  galeriji koja je postala važna tačka na kulturnoj mapi grada.

Miraš Martinović

 

Portal Analitika