Košarka

Sudari za besmrtnost - Učitelj ili učenik

Stari kontinent je spreman za još jedan magični košarkaški turnir, fajnal-for Evrolige. Beograd i Arena su spremni za mečeve odluke ove sezone. U prvom polufinalu (18h) će igrati aktuelni šampion Fenerbahče i Žalgiris, dok će se drugi putnik u finale odlučivati od 21 sat između CSKA i Real Madrid.
Sudari za besmrtnost - Učitelj ili učenik
Portal AnalitikaIzvor

Željko Obradović i njegov Fener su u Beograd stigli po još jedan trofej. Žoc će pred svojom publikom juriti desetu titulu u Evroligi, čime bi postao jedini košarkaški radnik sa dvocifrenim brojem šampionskih kruna u Evroligi, jednim više od madridskog Reala.

“Nemam pravo da razmišljam o desetoj tituli, samo o utakmici protiv Žalgirisa. Vjerujem da će atmosfera biti sjajna, sa mnogo navijača iz Istanbula, Kaunasa, ali i Beograda. Neka bolji tim pobijedi”, rekao je Obradović.

Obradović je prije više od 10 godina bio trener Šarunasu Jasikevičusu u Panatinaikosu, večerašnjem protivniku, a tada mu je pomoćnik bio Dimitris Itudis, trener CSKA.

“Meni je najveća sreća što sam u Beogradu i što imamo vremena da budemo nekoliko dana ovdje, kako god da bude. Naravno, još mi j e draže što će to biti s nekim ljudima s kojima sam dijelio mnogo toga”, zastao je na trenutak Obradović i otkrio.

“Prije svega mislim na Šarunasa, sa kojim sam veliki prijatelj i mnogo mi je drago zbog njega što je napravio ono za šta ja nisam imao sumnju otkako je ušao u trenerske vode. Pokazao je da je vrhunski trener, doveo je Žalgiris do F4 i želio bih od srca da mu čestitam na uspjehu i fantastičnim igrama”.

Luda četa iz Kaunasa u Beogradu ima najmanje šansi da se domogne trofeja. Međutim, nikako ih ne treba otpisivati.

Što zbog Šarunasa Jasikevičijusa, što zbog sjajnih partija tokom cijele sezone.

“Fajnal-for je već veliko dostignuće za cijeli tim. Kao i svaki trener, koncentrisan sam na posao. Presrećan sam što imam igrače koji žele da uče i hoće da napreduju. Ne razmišljamo previše unaprijed, fokusirani smo samo na narednu utakmice. Probaćemo da iznenadimo Fener”, jasan je Šaras.

Sve je, naravno, zanimalo njegovo mišljenje o duelu protiv nekadašnjeg trenera.

“Hvala Bogu da ne igram jedan na jedan sa Željkom”, kroz osmijeh je rekao Jasikevičijus i nastavio. “Svima je jasno koliko je i kako teško igrati protiv aktuelnog prvaka Evrope. Opet, mi verujemo da ćemo igrati dobru utakmicu. Svesni smo činjenice da je ovaj tim prevazišao ovosezonska očekivanja, ali ne razmišljamo o tome.”

Revolveraši oči u oči

Košarkaška Evropa od sudara Fenerbahčea i Žalgirisa očekuje taktičko nadmudrivanje učitelja i učenika, dok se u okršaju Reala i CSKA s pravom vjeruje u revolveraški obračun i atraktivnu košarku. Dva najefikasnija tima Evrolige oči u oči.

“Istina je da je ovo bila teška godina za nas zbog povreda, ali sada smo svi spremni. Znamo koliko je teško doći ovdje, ali smo srećni, još dva meča do titule”, istakao je strateg Madriđana Pablo Laso.

Sve oči će biti uprte u Luku Dončića. Nevjerovatni Slovenac je vukao kraljevski klub u odsustvu Serhia Ljulja, a možda ovo bude njegov fajnal-for prije odlaska u NBA.

“Ekipa je mirna i koncentrisana, znaju da su ovo utakmice najvišeg nivoa, a i ja sam miran kad ih vidim takve”, poručio je Laso.

Na drugoj strani, CSKA je najveći favorit za osvajanje. Međutim, Dimitris Itudis nije želio da priča o prognozama.

“Nikome ne bih mogao da dam više od 25 odsto šansi za osvajanje titule. Jer, kada je lopta u vazduhu, sve prognoze i opklade se zaboravljaju. Mi se ne bavimo pričama sa strane i ko je koliki favorit. Mi samo želimo da se koncentrišemo na teren i ono što nas čeka u polufinalu. Svi klubovi ovdje su sa istom ambicijom i to svi dobro znamo”, jasan je grčki trener.

Veliki problem Moskovljanima predstavljaju povrede. Leo Vesterman definitivno neće igrati, dok su Nando de Kolo i Kajl Hajns još uvijek roviti.

“Mnogo loših stvari nam se dešavalo tokom sezone. Vjerujem da će nas i ovaj problem učiniti složnij im i jačim. Bili smo i bez Hajnsa i De Koloa… Ipak, pokazali smo veliki karakter i kao da su nas sve te stvari dodatno zbližile. Drugi igrači s klupe su ustali, iskoristili priliku i evo nas ovde sada, u Beogradu. Postali smo snažniji”, kazao je Itudis koji će na poziciji plejmejkera imati samo Serhia Rodrigeza.

“Rodrigez je jedan od najiskusnijih i najstarijih igrača u ekipi i bez obzira na nedostatak plejmejkera vjerujemo u njega. On je jako zahvalan igrač i tačno zna šta treba da radi”, poentirao je Dimitris Itudis…

Portal Analitika