Politika

Darmanović učestvovao na 128. zasjedanju Komiteta ministara Savjeta Evrope

Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović učestvovao je danas na 128. zasjedanju Komiteta ministara Savjeta Evrope (SE) koje je održano u Elsinoru u Danskoj.
Darmanović učestvovao na 128. zasjedanju Komiteta ministara Savjeta Evrope
Portal AnalitikaIzvor

U fokusu ovogodišnjeg sastanka bili su rezultati ostvareni tokom danskog predsjedavanja i sprovođenje reformi unutar Savjeta od kojih je najznačanije usvajanje Kopenhaške deklaracije kojom se dalje jača Evropski sud za ljudska prava. U okviru izlaganja, ministar Darmanović je istakao privrženost Crne Gore punom poštovanju ljudskih prava, jačanju demokratije i sistema vladavine prava kao temeljnim vrijednostima Savjeta Evrope.

„Danas, kada svjedočimo jačanju populizma i nacionalističke retorike, ove vrijednosti se suočavaju sa brojnim izazovima. Na nama je da učinimo sve da ih sačuvamo i osiguramo dalje uspješno djelovanje Organizacije“, ocijenio je Darmanović.

Crnogorski šef diplomatije zahvalio je generalnom sekretaru Jaglandu na naporima u procesu reformi unutar Savjeta Evrope, koje imaju za cilj institucionalno jačanje te pohvalio aktivnosti Sekretarijata SE u pravcu pružanja adekvatne pomoći u primjeni standarda, uprkos svim političkim i finansijskim pritiscima i ograničenjima. Darmanović je ukazao da vjeruje da, u cilju adekvatnog odgovora SE na sve izazove, rješenja moraju biti pronađena na način koji neće štetiti konvenciji i osnovnim principima i vrijednostima SE. Komitet ministara predstavlja organ za donošenje odluka u okviru Savjeta Evrope a nakon Danske, polugodišnje predsjedavanje preuzima Republika Hrvatska.

Portal Analitika