Društvo

Radović će insistirati na tome da novinare ne može plaćati CGO

Član Savjeta Radio Televizije Crne Gore Mimo Drašković na narednoj sjednici tog tijela tražiće kontrolno saslušanje zaposlenih u pravnoj službi Javnog servisa koji su, kako je kazao za Pobjedu, napravili skandalozan ugovor između Centra za građansko obrazovanje i Javnog servisa. Komentarišući aneks 2 ovog dokumenta, on je ocijenio da je ova dopuna ugovora samo priznanje menadžmenta da je CGO uticao na njihovu uređivačku politiku.
Radović će insistirati na tome da novinare ne može plaćati CGO
PobjedaIzvor

TEHNIČKA PODRŠKA

Aneks 2 urađen je nakon što je Pobjeda objavila ugovor, kojim je menadžment Javnog servisa omogućio CGO-u direktno miješanje u sadržaj tri emisije, odnosno dao im mogućnost da određuju što može biti emitovano u njima i koje goste mogu dovoditi. Zbog ugovora je reagovala i Agencija za elektronske medije koja je dala preporuke RTCG-u o spornim članovima dokumenta. Aneksom 2, u koji je Pobjeda imala uvid, značajno je izmijenjen osnovni dokument i sada je uloga CGO-a u projektu koji finansira Delegacija EU u Podgorici samo „tehnička podrška“, iako nije pojašnjeno što ona podrazumijeva.

To je nejasno i članu Savjeta RTCG Mimu Draškoviću koji smatra da „takozvanim aneksom 2 menadžment Javnog servisa pokušava ‘ispeglati’ štetu po nezavisnost uređivačke politike koju je proizveo Ugovor sa CGO. - U prilog ovoj tezi ide i činjenica da se ovim takozvanim aneksom, CGO-u oduzima pravo da daju odobrenja u vezi sa organizacijom, produkcijom i emitovanjem emisija, i sada se oni pojavljuju u ulozi „tehničke podrške“. Pored iskazane samouvjerenosti menadžmenta RTCG da će Savjet čim dobije ovaj dokument staviti i paraf na njega, bilo je neophodno da se istom tom Savjetu, ali i građanima Crne Gore precizira što konkretno ta „tehnička podrška“ suštinski podrazumijeva.

mimo-draskovic-clan-savjeta-rt-cg-2003-2018-mara-babovic-6

Takozvanim aneksom 2 menadžment Javnog servisa samo je priznao da urednici i novinari nijesu bili stvarni autori sponzorisanih emisija i priloga. Neću podržati ovaj izmijenjeni ugovor, jer cijenim da je takozvani aneks 2 još skandalozniji od prvobitnog teksta Ugovora i tražiću kontrolno saslušanje pravne službe, koja je ovakav ugovor dala na potpisivanje generalnoj direktorici - poručio je Drašković. Njegov kolega iz Savjeta Milan Radović saglasan je da bi na narednoj sjednici ovog tijela trebalo detaljnije govoriti o aneksu 2.

NOVAC

On je Pobjedi juče kazao da nije stigao da analizira dokument, ali da je nakon prvog čitanja vidio da je značajno izmijenjen u smislu da se CGO-u onemogućava uticaj na Javni servis.

- Za nekoliko stavova novog aneksa biće potrebna dodatna analiza i objašnjenje koje ćemo, nadam se, dobiti na narednoj sjednici. Moram ponoviti i da bi Savjet mogao da donese konačnu odluku zasnovanu na svim činjenicama, potrebno je da dobijemo sva tražena dokumenta kao što su plan projekta i budžet, a koja nam menadžment ne dostavlja već duže vrijeme - kazao je Radović.

U aneksu 2 tehnički je izmijenjen dio koji se odnosi na zarade novinara (tačka 12, član 3) ali će CGO i dalje isplaćivati honorare urednicima i novinarima. Prije nego što je javnost imala priliku da pročita što u prvobitnom tekstu ugovora piše, Radović je na sjednici Savjeta upozorio na to da novinare Javnog servisa ne smije da plaća nevladina organizacija i da je to nedopustivo.

Pri ovom stavu Radović i dalje čvrsto stoji i ističe da će insistirati da se o tome govori na sjednici koja će biti održana krajem mjeseca.

- Zalagaću se za izmjenu i tog dijela, prvo suštinski da se ta sredstva uplaćuju na račun RTCG i da onda urednik i direktori određuju novinare koji će dobiti nadoknade - rekao je on. Pošto je Pobjeda objavila sporni dokument, Agencija za elektronske medije dala je mišljenje i preporuke, pored ostalog ukazujući i na to da je sporan i član 6 „jer podaci o zaključivanju i realizaciji ovakve vrste ugovora treba da budu dostupni na transparentan i cjelovit način“. U tom članu navedeno je da podaci, informacije i dokumentacija do kojih bi ugovorne strane došle „pri izvršenju poslova po ovom ugovoru predstavljaju poslovnu tajnu, pa se obavezuju da će podatke čuvati i neće ih ni na koji način učiniti dostupnima trećim licima, obavezujući na istu posebno svoje zaposlene koji će raditi na izvršavanju ovog ugovora“.

milan-radovic-sjednica-savjeta-rtvcg-2404-2018-dragan-mijatovic-24

I Milan Radović je saglasan sa ocjenom da po zakonu i praksi sve treba biti javno i dostupno građanima. - Ne vidim razloga da se bilo šta krije od građana, ali sačekaću sjednicu da te razloge čujemo od menadžmenta - rekao je on.

Predsjednik Savjeta Ivan Jovetić kazao je da je u ponedjeljak, poslije radnog vremena, dobio mejl sa aneksom 2 i da još nije detaljno pročitao dokument. Dodao je da će se Savjet prema ovom dokumentu jasno odrediti na sljedećoj sjednici. Jedna od najvažnijih izmjena u aneksu 2 odnosi se na članove 3 i 4 Ugovora, a kojima je ranije bilo omogućeno CGO-u neprimjerno miješanje u uređivačke odluke Javnog servisa u emisijama „Replika“, „Okvir“ i „TV magazin“.

Portal Analitika